galleriat.net
Galleria Duetto
LASSE KEMPAS - Maalauksia

5.4.2006 - 30.4.2006

Näyttely esittelee raumalaisen taidemaalarin Lasse Kempaksen (s. 1947) guasseja ja akvarelleja vuosilta 2003-2006, valtaosan töistä ollessa kahdelta viime vuodelta.

Kempaksen aihepiiri on länsirannikon luonnossa, erityisesti Rauman saaristossa, jonka kalliot ja luodot hän tuntee läpikotaisin koko ikänsä eri vuodenaikoina siellä liikkuneena.

Tämän maiseman muodot ovat syöpyneet syvälle taiteilijan muistiin ja sivellintä pitelevän käden liikeratoihin. Hän palaa samoille paikoille yhä uudelleen kuvaamaan vuodenaikojen vaihtumista, jäätymistä, sulamista, kevään viherrystä ja kesän hehkua. Kempas kuvaa maiseman useimmiten detaljina, jossa pääosassa on yksi hallitseva muoto: railo, kallionhalkeama, rantaviiva tai sulavan lumen muodostama noro.

Näistä esittävän ja ei-esittävän välimaastossa liikkuvista maalauksistaan hänet tunnetaan laajalti myös ulkomailla.

FT Erik Kruskopf on verrannut Kempaksen taidetta musiikkiin:
“Säveliä, solinaa, huminaa ja sointuja on myös Lasse Kempaksen teoksissa, joita voi yhtä hyvin kutsua impromptuiksi, intermezzoiksi tai scherzoiksi ja jotka määrätietoisesti työstetyissä teossarjoissa saavat ajoittain sinfonisen runon luonteen … Kempaksen sulavassa kevätlumessa ja jäätyvässä syysvedessä on tarpeeksi musikaalisia aineksia enempäänkin kuin yhteen konserttiin.”

Kempas on esiintynyt töillään yli 250 erilaisessa näyttelyssä, joista noin puolet on ollut ulkomailla eri puolilla maailmaa. Tammikuussa 2006 hänellä oli näyttely Suomen Madridin instituutissa ja ensi syyskuussa hänen laaja yksityisnäyttelynsä on esillä Singaporen Conference Hallissa, josta se jatkaa lokakuussa Kuala Lumpuriin ja Jakartaan. Näyttely liittyy Suomen EU:n puheenjohtajakauden tapahtumiin.

 

duetto/t_Kempas_huhtikuu.jpg
» Teokset