galleriat.net
Galleria Duetto
MINNA MAIJA LAPPALAINEN - Maalauksia

14.9.2005 - 9.10.2005

Näyttelyni Galleria Duetossa rakentuu kolmesta teoskokonaisuudesta. Kuiva kausi jatkaa jo edellisestä näyttelystäni tuttua ihmisaiheista sarjaa, jossa itse pääosan esittäjät ovat kuitenkin haihtumassa olemattomiin. Sekä fyysisesti että psyykkisesti hauraista, itsensä kadottaneista ihmisistä on näkyvissä enää vain häilyvät ääriviivat. Käytän omaa kulmikkaan heiveröistä kehoani arkkityyppinä näissä henkilökohtaisissa töissä, joiden väljänä teemana on elämän perusasioihin kuten kuolemaan ja elämän tarkoitukseen liittyvät kysymykset.

Jälkeen jääneet on sarja pikkuruisia maalauksia jostain syystä säilyttämistäni tai vain muistamistani vaatekappaleista, joita ryhdyin listaamaan lennettyäni pää edellä polkupyörän selästä kesken näyttelykiireiden. Kaatosateessa ja verta valuvana ehdin hetkisen epäillä kuolevani ja lakonisesti ajattelin jättäväni jälkeeni vain kasan vaatteita. Nykyisten vaatteitteni lisäksi mieleen alkoi nousta muistikuvia lapsuuden lumileikeissä kastuneista lapasista, ensimmäisistä jameksista, pureskelluista anorakin nyöreistä ja ihanan vaaleanpunaisista karvasomisteisista aamutossuista. Jokainen vaatekappale herätti muistoja, mielikuvia ja tunnelmia jo unohtuneista kokemuksista. Alkuperäisestä vaatekasasta muodostui lopulta värikäs palapelimäinen omaelämänkerta.

Aidatut alueet on sarja ihmisen itselleen rakentamista rajoista ja esteistä – sekä konkreettisista että näkymättömistä. Olen pelkistänyt väreiksi ja ristikoiksi niin henkilökohtaiset kuin globaalitkin kokemukseni länsimaisen ihmisen pelokkaasta ja keinoja kaihtamattomasta tarpeesta suojella saavutettuja etujaan, tarpeesta hallita ja kontrolloida, selvittää viimeinenkin mysteeri ja elää ikuisesti.

Pastellimaalauksissa on totuttu näkemään utuisia ja hempeitä maailmoja. Pastellitekniikka antaa kuitenkin mahdollisuuden myös muunlaiseen ilmaisuun, kuten itselleni ominaiseen tapaan yhdistää herkullisia värejä mustana harsoilevaan viivaan, tai vaihtoehtoisesti häivyttää värit ja kuva-aiheet lähes olemattoman läpikuultaviksi. Oleellinen osa yrityksen ja erehdyksen kautta etenevää työskentelyäni on, että eri työvaiheet ja ajatusprosessit jäävät näkyviin valmiisiin teoksiin kuin otteina eletystä elämästä.

Näyttelyn yhteydessä on mahdollisuus tutustua vetämääni yhteisötaideprojektiin ja siihen liittyvän kulttuurikeskuksen toimintaan senegalilaisessa Grand Yoffin lähiössä.

duetto/t_minnam_eka.jpg
» Teokset