galleriat.net
Galleria Duetto
ALISON WIKLUND - Maalauksia

7.12.2005 - 23.12.2005

Alison Wiklundin työt kertovat vahvasta henkilökohtaisesta suhteesta luontoon ja ammentavat innoituksensa kaiken elollisen yhdistävästä monitahoisten suhteiden ja yhteyksien verkosta.

Teokset on koottu kymmenen viime vuoden ajalta. Ne välittävät kuvaa henkilökohtaisesta matkasta, joka sai alkunsa Nicaraguassa, missä Alison työskenteli taideopettajana ja kulttuuriohjelman koordinaattorina suomalaisen kansalaisjärjestön, KEPA:n, palveluksessa vuosina 1992-1996. Syntymäpäivänään kymmenen vuotta sitten hän katseli kuinka lapset ilmapalloistaan onnellisena kirmailivat itäisessä Nicaraguassa sijaitsevan Corn Islandin rannalla. Tämä merkityksellinen ja vertauskuvallinen hetki antoi sysäyksen uusille kuville, jotka ilmentävät lasten leikkisyyttä, nuoruuden elämäniloa ja vapautta, ystävyyden ja perhejuhlien riemua - hetkiä, jotka antavat aiheen juhlaan.

Juhlat kaipaavat musiikkia, tanssia ja voimakkaita rytmejä. Nämä teemat heijastuvat Corn Islandin kalastajissa, jotka laulaen ylistävät kalasaaliitaan täyden kuun alla. Samat teemat heijastuvat myös yksin koettujen mystisten ja henkisten kohtaamisten synnyttämän ekstaasin rytmeissä, samoin kuin ystävien tapaamisen synnyttämissä riemukkaissa tunnelmissa täällä Suomessa. Aivan viime ajoilta ovat peräisin malawilaiset tanssijat, joiden keinuva syke kumpuaa afrikkalaiselle rytmille ominaisista tahdeista.

Esillä olevissa teoksissa on käytetty erilaisia kierrätysmateriaaleja, jotka kertovat omaa tarinaansa muotoutuessaan uusiksi, toisistaan erottuviksi pinnoiksi vastakohtaisine rakenteineen, päällekkäisine merkityskerroksineen ja -tasoineen. Paperimassa on taiteilijoita jatkuvasti kiehtova, moneksi muuntuva ja taipuisa luonnonmateriaali; vanhojen vaatteiden ja jätepaperin luova kierrätys sekä monien luonnonkasvien hyödyntäminen aikaansaavat monimuotoisen pintojen kirjon. Paperimassaa hyödyntävä maalaus ja ruiskumaalaus ovat osa Alisonin erilaisten työtapojen ja materiaalien parissa tekemiä kokeiluja, jotka ovat löytäneet tiensä myös tähän näyttelyyn.

Nyt esillä olevat taideteokset ovat henkilökohtaisia, ja niiden ilmaisu on kehittynyt hitaasti erilaisten välineiden kautta. Kuvat heijastavat myös universaaleja teemoja. Innoittajanaan rytmi, tanssi ja musiikki, sekä rakkaat muistot ihmisistä ja paikoista, Alison pyrkii löytämään tasapainon niin meissä itsessämme kuin ympäristössämme. Hänen taiteensa kertoo lisäksi intohimosta materiaalien kierrätykseen, luonnon kanssa sopusoinnussa elämiseen ja halusta jakaa nämä tärkeät asiat lasten, planeettamme tulevien kaitsijoiden, kanssa.

Näyttely piirtää intiimin muotokuvan Alisonin elämästä viime vuosikymmeneltä. Niin Nicaraguasta, Malawista kuin Suomesta alkunsa saaneet teemat heijastavat hänen koulutustaan ja kokemuksiaan sekä taiteilijana että kouluttajana eri puolilla maailmaa. Alisonin tämänhetkiseen työhön luonnonsuojelukasvattajana Malawissa ja taiteen käyttämiseen tämän työn välineenä voi tutustua Maailman luonnonsäätiön (WWF) verkkosivuilla osoitteessa www.panda.org/africa/malawi

Alisonin elämäntarinaa ja hänen työtään WWF:ssa kuvattiin myös tammikuussa Suomen televisiossa esitetyssä dokumentissa "Alison i Stora Världen".

duetto/t_Alison-in_the_spotlight.jpg
» Teokset