galleriat.net
Galleria Duetto
KUKKONEN HEIKKI - Maalauksia ja grafiikkaa

31.3.2004 - 25.4.2004

TUULI ON KÄÄNTYNYT

Edellisellä taideleirillään Andalusian Alorassa taidegraafikko Heikki Kukkonen antoi oppilailleen vaikean tehtävän. Heidän piti tutkia ja kuvata likeistä vuorta ja sen laella olevaa vanhaa arabilinnoitusta. Eri aikaan päivästä, eri valaistuksessa. Aihe oli vaikea, mutta samalla kiehtova.
Jonkin ajan päästä Kukkosen omissa töissä horisontti alkoi hiljalleen kohota ylöspäin ja katsojan näkökulma laskea alas. Aiemmissa maalauksissaan hän oli kuvannut kangaskehikoita, jotka suojaavat pieniä puita tuulelta. Nyt kehikotkin alkoivat hiljalleen muuttua linnamaisiksi rakennelmiksi vuoren huipulle, nousevaan tuuleen varautuneina.

Heikki Kukkonen on asunut ja työskennellyt jo yli kymmenen vuotta Malagassa, jonka vanhassa keskustassa hänen ateljeensa sijaitsee. Viereisen katedraalin kellot ja kadulta kuuluvat elämän äänet tahdittavat päivän kulkua. Kukkonen imee töihinsä vaikutteita Andalusiasta, mutta ei silti maalaa aurinkoa eikä leimuavia värejä, vaan pehmeitä sinisiä sävyjä, varhaisen aamun ja alkuillan hämyä, hiekkapölyä ja tuulta, joka riepottaa puita, heiniä ja kankaita. Ennen tuuli nousi Afrikan aavikoilta, mutta uusimmissa töissä tuuli tuntuu kääntyneen ja maisema on välillä miltei huurteinen. Rannat pilvisine taivaineen voisivat sijoittua yhtä hyvin Hankoon kuin Malagaan.  

Ilomantsista kotoisin oleva Heikki Kukkonen (s. 1954) on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta v. 1981. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin eri maissa ja pitänyt yli 50 yksityisnäyttelyä Suomessa, Espanjassa ja Itävallassa. Teoksia on mm. Suomen valtion, Eduskunnan, Suomen Pankin, Helsingin ja Malagan yliopistojen, lukuisien museoiden, kaupunkien, yhteisöjen ja yhtiöiden kokoelmissa. 

Taiteilijan kotisivut:  www.kukkonen.info
 

duetto/t_tuuli_on_kaantynyt.jpg
» Teokset