galleriat.net
Galleria Duetto
TUULA MOILANEN - Puupiirroksia ja muuta mukavaa

8.12.2004 - 23.12.2004

MAAILMAN AINEET JA MUITA MYSTEERIOITA

Kun ihminen muinaisina aikoina heräsi tietoisuuteen omasta kuolevaisuudestaan, hän ryhtyi tähyilemään tähtitaivaalle mitatakseen elämänsä päiviä ja etsiäkseen syitä olemassaololleen. Myös luonnon moninaiset ihmeet alkoivat askarruttaa. Minne aurinko menee yöksi? Miten meren vesi pysyy horisonttirajalla valumatta alas maailman laidalta? Voisiko kultaa tehdä keittokattilassa? Syntymän ja kuoleman mysteeriin törmännyt ihminen ryhtyi luomaan teorioita, joiden avulla hän saisi maailmansa parempaan järjestykseen. Uskontoja keksimällä hän puolestaan löysi tavan päästä kiinni ikuisen elämän syrjään tuonpuoleisessa.

Näyttelyteosteni ideat pohjaavat suurimmalta osaltaan vanhoihin tarinoihin. Innoittajani ovat olleet eri kulttuureiden uskonnolliset merkkiteokset, maailman synnystä kertovat kansantarut, kreikkalaisten filosofien teoriat universumin rakenteesta, sekä 1600-1700 luvun alkemistien käsioppaat, joiden huikea kuvamateriaali härnää hitaimmankin mielikuvituksen pikajuoksuun. Muusina ovat toimineet myös pienet kukkasormiset gekkoliskot, jotka kuumina Kioton kesäöinä lukuisina koristavat ateljeeni ikkunalaseja. Niiden pienet vaaleat vatsat ja hyönteismetsästyksen jännityksestä kippuraan kiepahtaneet hännät ovat aina hauskaa katseltavaa. On kuin ne kävelisivät pitkin mustaa yötaivasta kun niitä katsoo huoneesta ikkunalasin valoisalta puolelta.

Näyttelyssäni on esillä uusia puupiirroksiani, pastellimaalauksia vanhoille japanilaisille puulaudoille, japanilaistyylisiä kuvarullia, puisia alttaritauluja sekä maalattuja puuobjekteja. Toivon, että teoksen johdattavat katsojan siihen rikkaaseen ihmismieleen, joka on tuottanut ja tuottaa edelleen yhä uusia ratkaisumalleja elämän, kuoleman ja olemassaolon kysymyksiin.

Tuula Moilanen

Näyttelyn valmistamista ovat tukeneet Valtion Taidetoimikunta ja Suomen Kulttuurirahasto.

Taiteilija on paikalla galleriassa 7.-8.12.

duetto/t_tuula_auringonmatka.jpg
» Teokset