galleriat.net
Galleria Duetto
INARI KROHN - Grafiikkaa ja maalauksia

10.11.2004 - 5.12.2004

TIETOA JA MIELIKUVITUSTA

Näissä kuvissa on taustalla 1800-luvun klassikon A. E. Brehmin luonnonhistoriallinen teossarja, joka käsittelee eläimiä - selkärangattomia, lintuja ja nisäkkäitä. Aloin viime vuonna kuvittaa etupäässä puukaiverruksin Leena Krohnin Tainaroita, joka käännettiin Yhdysvalloissa. Tainaron on kirjeromaani "toisesta kaupungista". Sen hahmot ovat salaperäisiä hyönteisen kaltaisia olentoja, joiden parissa kertoja elää jonkin aikaa. Tarvitsin mielikuvituksen tueksi jotakin todellista, tietoa hyönteisistä. Brehmin suurenmoiset teokset antoivat minulle tietoa. Toisen puolen, mielikuvituksen ja tulkinnan, tein itse. Tarvitsin molempia. Tainaronin pienet inhimillistetyt olennot jatkoivat elämäänsä muissa kuvissani. Niille tuli ympäristöä, taustaa ja assosiaatioita. Eräs oppi-isäni, yhdysvaltalainen paleontologi Stephen J. Gould sanoo: Jumala rakastaa yksityiskohtia. Ehkä siis minullakin on lupa tehdä niin. Luonnon monimuotoinen elämä heijastuu ihmisen vaiheisiin. Hänen elämänsä ei poikkea olennaisesti kasvin tai eläimen elämästä. Sillä tavalla nämä kuvat kertovat jotakin meistä kaikista.

Leikkasin lapsena parittelevat perhoset erilleen, koska luulin pelastavani siamilaiset kaksoset hirvittävältä taakalta olla ikuisesti sidottuna toiseen. Vanhempani sanoivat, että olin erottanut rakastavaiset. Koin vuosia hirvittävää syyllisyyttä. Tehtyäni kuvan perhosista jälleen yhdessä ja annettuani sille nimen Rakkaus, tunsin pyytäneeni anteeksi. Perhosiltako - vai itseltäni?

Suomen metsien tila kauhistuttaa minua. Yksi teos näyttelyssä - Metsä - on omistettu Luonnonpaperisäätiölle, joka hankkii koskematonta metsää ja pitää sen hakkuiden ulottumattomissa. Huuhkaja metsän sisällä on pelotusasennossa. Onko sillä ja muilla eläimillä vielä asuinpaikkaa täällä tulevaisuudessa?

Toisaalta - luonnon osana olemisen lisäksi ihminen on osa kulttuuria. Siitä kertovat kuvat, joiden lähtökohta on eurooppalaisen kulttuurin juurilla, Italiassa. Nämä kuvat ovat mielikuvia. Niissä heijastuu suhteeni taiteeseen ja maisemaan, rakentamiseen, ihmisen tekemään maailmaan.

Inari Krohn 

duetto/t_inari_kolme.jpg
» Teokset