galleriat.net
Galleria Duetto
JANNE LAINE -

16.5.2018 - 3.6.2018


Maiseman rajapinnallaPuut kasvavat maisemaan 


Kuvataiteilija Janne Laine (s. 1970) on tehnyt vuosikausia maisemakuvia, joissa me näemme kokonaisuuden. Yksityiskohdat häipyvät ja maisema levittäytyy unenomaisen pelkistettynä ympärillemme. Välillä maisema verhoutuu sumuun, välillä jää peittää sen. Tunnistaminen on vaikeaa ja maisema näyttäytyykin useissa teoksissa enemmän mielentilana kuin konkreettisena paikkana.


Galleria Duetossa avautuva näyttely pitää sisällään useita erilaisia teossarjoja. Vaikka teokset ovat vasta valmistuneita, on Laineen tyylissä paljon tunnistettavia piirteitä, jopa paluuta juurille. Näyttelystä löytyy heijastuksia, miltei abstrakteja maisemia ja sumuisia pilviä.


Näyttelyn pääteos on askel mielenkiintoiseen suuntaan. Jo parin vuoden ajan Laineen teoksissa on ollut havaittavissa yksityiskohtaisten puiden rantautuminen maiseman keskelle. Nyt puut nousevat pääosaan suurikokoisessa panoraamassa. Vanhassa sanonnassa todetaan, että ei näe metsää puilta: kokonaisuus jää ymmärtämättä, kun keskittyy yksityiskohtiin. Laine vastaa tähän haasteeseen. Hänen metsänsä koostuu yksitellen kuvatuista yksityiskohtaisista puista. Katsoja näkee puut oksien tarkkuudella. Jos vanha sanonta pitäisi paikkansa, emme nyt näkisi lainkaan metsää. Tämä osoittautuu vääräksi olettamaksi, Laineen erilliset kauniit puut muodostavat satumaisen metsän, jonka lomaan haluaisi samoamaan. 


Janne Laine työskentelee erilaisin valokuvapohjaisin metalligrafiikan menetelmin. Hän vedostaa itse vedossarjansa ja tekee usein suurikokoisia uniikkeja teoksia. Laineen teoksia on ollut esillä yli neljässäkymmenessä maassa ja hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Didrichsenin ja Helsingin taidemuseon, Valtion ja Eduskunnan kokoelmissa. Laine työskentelee osan vuodesta Islannissa. 


Veikko Halmetoja, kuvataidekriitikko


duetto/t_LaineJanne_Destination__2016__23x23__Heliogravure.jpg
» Teokset