galleriat.net
Galleria Duetto
INARI KROHN -

21.3.2018 - 15.4.2018Luonto ja maisemaMaisema maalauksen aiheena liittyy pitkään perinteeseen, jossa tarkkailija on ikäänkuin näkymättömänä mukana kuvassa. Maisema avautuu hänen silmiensä eteen ja hän tulkitsee näkemäänsä oman kokemuksensa kautta. Maisemamaalauksessa käsitellään perustavia elementtejä –  valoa, tilaa, väriä. Maan muodot, valot ja varjot, ovat loputtoman muutoksen alaisia. Valo muovaa maisemaa ja läheisyys ja etäisyys luovat tilan, jossa silmä liikkuu.


Lähtökohtana näyttelyn maalauksissa on italialainen maisema, jossa suuret etäisyydet, valon ja varjon leikki, ovat jatkuvasti läsnä. Yhdistän maalaukseen usein vesiväripuupiirrosta ja viivasyövytystä. Mukana on kokemuksia arkkitehtuurista ja historiasta sekä viitteitä varhaisrenessanssin maalauksiin. Välitön luontokokemus on vesivärimaalausteni teemana. Kasvit, puut, vuodenajat ovat maisemamaalausten rakennusainetta, pienessä voi nähdä suurta, yksityiskohdissa paljastuu luonnon loputon rikkaus. Pienissä vesivärimaalauksissa olen palannut varhaisiin kokemuksiini, jossa vesivärimaalaus avasi minulle spontaanin tien havaintoon ja tulkintaan.


Maalauksissa ja grafiikassa esiintyy tuhatvuotinen oliivipuu, joka kertoo luonnon ikiaikaisesta läsnäolosta ihmisen historiassa. Oliivipuu on luontoa, jonka ihminen kesytti. Se on välimerellisen kulttuurin olennainen osa, johon liittyy valtava kirjo kulttuurista ja antropologista historiaa. Oliivipuu on minulle symboli ajasta ja viisaudesta, ihmisen ja luonnon yhteydestä. Jokainen puu on yksilö. Oliivipuu kasvaa hitaasti, mutta tuhatvuotiaanakin se tuottaa hedelmää.


duetto/t_Krohn_Inari_Laaksot_ja_vuoret_oljy_2018.jpg
» Teokset