galleriat.net
Galleria Duetto
KARJALAINEN JUHO -

8.3.2017 - 2.4.2017


Juho Karjalaisen taide

ELÄMÄN  PURTTA  UITTAMASSA

Mies uittaa pientä leikkilaivaa. Mies kantaa suurikokoista purjelaivan mallia käsissään, sen purjeet ovat mustat. Mies soutaa järvellä rantaa kohti tai ulapalle. Nämä ovat Juho Karjalaisen teosten tyyniä aiheita. Ne kysyvät elämän peruskysymyksiä. Leikkiäkö elämä vain, olisipa niin. Minne pursi vie, voiko sitä ohjata, onko se viemässä sille rannalle, jolle toivottiin.

On toinenkin puoli, ne teokset jotka puhuvat kohtalosta ja sen armottomista iskuista. Näiden teosten miesfiguurit ovat yksin olemassaolonsa kanssa. Kullervo kyyristyy kivien keskelle, tragediaansa hän ei voi välttää. Ikaros putoaa taivaalta yritettyään liian lähelle aurinkoa. Marsyas, Kreikan tarustossa auloksen (huilun) keksijä, erehtyy uhmakkaaseen soittokilpaan taiteiden jumalan Apollonin kanssa ja kokee karmean kohtalon. Apollon nylkee hänet elävältä. Tässä on ikiaikainen kuva uudistavasta taiteilijasta, joka koettaa saada äänensä kuuluville ahdistavien perinteiden keskellä.

Juho Karjalaisen teosten taustana ovat mytologisten aiheiden ohella usein myös klassiset teokset: Rodinin ”Ajattelija”, Goltziuksen ”Ikaros”, Dürerin ”Melankolia", Gallen-Kallelan ”Purren valitus” ja Edelfeltin ”Rannalla leikkivät pojat”. Karjalaisen teokset eivät kuitenkaan ole vähimmässäkään määrin sitaatteja, vaan ne ovat täysin omia teoksiaan. Itse asiassa Karjalainen on antanut allegoriselle taiteelle tyylin ja hengen, jolle on nykytaiteesta vaikea löytää vertaa. Hän yhdistää toisiinsa grafiikan piirroksellisen luonteen ja maalauksellisuuden upealla ja ainutlaatuisella tavalla.  

Eikä melankolia ole Karjalaisen teosten ainoa sävytys. Taiteilija kuvaa laivan keulafiguurin miehen hahmoksi (useimmiten keulakuvat ovat naisia), joka kantaa kädessään toista veistosta, naisen päätä. Tulkitsenko oikein, kuva hellyydestä. Ajateltakoon myös miesfiguuria, jonka hartioilla istuu lapsi kädet ojentumassa taivasta kohti. Heitä ympäröi mantelinmuotoinen ovaali. Se muistuttaa mandorlaa, keskiajan taiteesta juontuvaa sädekehää. Voisiko tulevaisuutta kauniimmin kuvata.


Markku Valkonen


TULEVAT NÄYTTELYT
Jyväskylän taidemuseo 10.3.–21.5.2017
Kajaanin taidemuseo 15.6.–3.9.2017
Lappeenrannan taidemuseo 23.9.–7.1.2018
Galleria Joella, Turku 5.12.2017–7.1.2018

ICPNA, Lima/Peru 18.5.–11.6.2017 yhteistyössä Galleria Duetto/Perun Suomen suurlähetystö

duetto/t_KarjalainenJuho17_Marsyas_new.jpg
» Teokset