galleriat.net
Galleria Duetto
KURUNSAARI HELI - Avaruuspoika

8.2.2017 - 5.3.2017

Käsittelen taiteessani ihmisyyttä ja ihmisen kuulumista ympäristöönsä ja historiaansa. Uusissa vastavalmistuneissa teoksissani nykyhetki ja menneisyys lomittuvat toisiinsa kuin käyttämäni puupiirrostekniikan värikerrokset. Pohdin työssäni mitä kaikkea kannamme mukanamme, välitämme ja siirrämme eteenpäin uusille sukupolville. Pienet sattumukset, arkipäivän kohtaamiset, väärinymmärrykset ja puolihuolimattomat sivulauseet muokkaavat meitä ja tulevaisuuttamme enemmän kuin tiedämmekään.

Näyttelyn teokset ovat yhden laatan puupiirrostekniikalla toteutettuja henkilökuvia.

Heli KurunsaariAVARUUSPOIKA

Kun katsoo vanhaa valokuva-albumia, kokemus on useimmiten samankaltainen. Kuvatyypit, poseeraukset ja paikat ovat tunnistettavia. Ihmiset, jo edesmenneet sukulaiset, näyttävät tutuilta, mutta edes kuvan alle kirjoitetut nimet eivät palauta mieleen, keitä he ovat.

Heli Kurunsaareen teokset eivät toista vanhojen albumien kuvamaailmaa sellaisenaan, mutta tunnelmassa on paljon yhteneväisyyksiä. Kurunsaari on tehnyt aina runsaasti henkilökuvia. Niiden mallit ottavat suoran kontaktin katsojaan. Joidenkin henkilökuvien kohdalla kyse on melkein muotokuvista, henkilöt ovat todellisia, mutta näköisyys on enemmän tyypittelyä. Kurunsaaren ihmiset ovat kuulaita, samaistuttavia ja tunnistettavia.

Malleissa on jotain kiehtovan aavemaista. Ne tuntuvat odottavan hetkeä, jolloin pääsevät kertomaan tarinansa meille. Muistot ovat Kurunsaaren teosten keskeinen teema. Muistot kerrostuvat, sekoittuvat toisiinsa ja sekoittuvat uniin. Omien muistojemme lisäksi kannamme mukanamme myös toisten muistoja: vanhempien ja isovanhempien kertomuksia ajasta, jolloin meitä ei vielä ollut.

Osassa Kurunsaaren teoksista muistot ja unet ovat näynomaisia, ne suorastaan houkuttelevat symbolistisiin tulkintoihin. Teokset säilyvät silti kauttaaltaan vakavina. Ne eivät astu naivismin, satukuvitusten eivätkä karikatyyrien poluille. Niiden surrealismikin on hillittyä, tavallisuuden viittaan verhottua.

Kurunsaari tekee väripuupiirroksia, mutta suhtautuu luovasti tekniikan perinteisiin rajoituksiin. Hän hyödyntää vedostuksessa monotypian mahdollisuuksia ja vedostaa värikerroksia toistensa päälle miltei maalauksellisesti. Olennaista on silti vedostettu pinta. Maalaamalla ei pysty luomaan samanlaista hengittävää jälkeä, jossa sivellintyöskentelyn kaltainen käsityö on etäännytetty katsojan ulottumattomiin.

Teosten estetiikassa on saksalaisen ekspressionismin kulmikkuutta ja marraskuulaisten värimaailmaa. Niiden syvyysvaikutelma on usein hyvin viitteellinen. Vedostus- ja veistojäljen suurpiirteisyys antavat teoksille rentoutta, joka toimii hyvänä vastapainona vakavissa henkilökuvissa. Paikoin levottomat pinnat tuovat hyvää särmää harmoniseen väripalettiin.

Kurunsaari on osa pohjalaistaiteilijoiden jatkumoa. Eero Nelimarkasta on sanottu, että hän antoi kokonaiselle maakunnalle kuvataiteellisen identiteetin. Kurunsaari ei ole näin suoraviivainen. Hänen pohjalaisuutensa on kyllä tietoista ja tunnistettavaa, mutta monelta osiin jo pohjalaisuuden metakuvitusta. Kurunsaari dokumentoi enemmän mentaliteettia, muistoja ja mielikuvia kuin maakunnan arkea. Hänen koruton ja toteava tyylinsä istuu aihepiiriin täydellisesti. Teoksissa on sitä melankolista hartautta, joka mielikuvissa usein liittyy pohjalaisiin kyliin ja lakeuksiin.

Veikko HalmetojaHeli Kurunsaari (s. 1971 Lapua) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja puupiirtäjä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden Taideinstituutista 1996, ja suorittanut taiteilijan pedagogiset opinnot Taideteollisessa korkeakoulussa 2000 ja kuvataiteen maisteriopinnot Kuvataideakatemiassa Helsingissä 2013. Heli Kurunsaari on osallistunut näyttelyihin vuodesta 1992 alkaen.

Heli Kurunsaari kuuluu kolmihenkiseen taiteilijaryhmä Hyärylliseen (Korkeasaari, Koski-Vähälä, Kurunsaari), joka on parhaillaan mukana Näkyväksi neulottu -näyttelyssä Keravan taidemuseo Sinkassa. Myöhemmin tänä vuonna ryhmän näyttely on esillä Aboa Vetus Ars Novan Takkahuoneessa.

Kurunsaaren teoksia on useissa keskeisissä julkisissa taidekokoelmissa kuten Kiasman, Suomen valtion sekä Helsingin kaupungin taidemuseon ja lukuisten muiden kaupunkien taidekokoelmissa.

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.
duetto/t_KurunsaariHeli_DSC01817.jpg
» Teokset