galleriat.net
Galleria Duetto
NEUVONEN KIRSI - Luontopolku

16.11.2016 - 11.12.2016


Piirroksia laatalle - piirroksia paperille. 

Olen ollut värillisen metalligrafiikan toteuttaja jo vuosia. Välillä teokset ovat runsaita, mutta välillä minun pitää toimia päinvastoin, ei lisätä vaan poistaa. Olen pyrkinyt pelkistämään ilmaisuani ja hakemaan enemmän viivapiirrokseen ja pintoihin pohjautuvia teoksia. Pelkistämisen tavoittelu on yksi tapa katsoa asioita uudella tavalla ja ottaa itselleen uusi haaste. Galleria Dueton näyttelyssä on esillä ensimmäistä kertaa monotypioita perinteisen sarjallisen grafiikan rinnalla. Monotypioissa on läsnä vahvasti myös piirrosjälki, sillä kuvat rakentuvat lyijykynä- ja hiilipiirroksista laveerattujen väripintojen lisäksi.

Kun teos saa alkunsa ajatuksen tasolla, on sen ensin vakuutettava minut, jotta se lähtee rakentumaan tekniseksi toteutukseksi ja sen oltava tarpeeksi vahva ja kiinnostava koko tekoprosessin ajan, jotta jaksan käydä läpi koko synnytys ja toteutusvaiheen loppuun saakka. Metalligrafiikan syövytysprosessia on haastava hallita ja samoin monotypiatekniikassa on heittäydyttävä prosessin armoille. Kuva ikään kuin kaivautuu esille laatoilta. Lopputulos on useimmiten yllätys itsellenikin.

Luotopolku näyttelyssä on kyse ihmisestä ja luonnosta inspiroitumisesta. Kauneuden kaipuusta, luonnon, elämän ja ajan rytmistä. - Ihmisen myönteisestä läsnäolosta ja ympärillämme olevan estetiikan huomioimisesta. 
Samaistun kaihoon – tunnelmaan unelman ja tasapainon välillä. On upeaa päästä jollain tasolla aistimaan tuota pyrkimystä. Se on matkallani äärimmäisen tärkeää. Kaihoa edustavat nyt Suomen taidehistoriaan pohjautuvat viittaukset teoksissa. 

Teen eri aikakausista kuva-analyysejä – en kirjallisia – vaan piirtämällä. Poiminnat taidehistoriasta toimivat pitkälti inspiraationi lähteenä. Kerään aineistoa myös muodista, muotoilusta, arkkitehtuurista ja luonnonhistoriallisista läheistä. Teen tutkimustyötä luomalla uuden tulkinnan asioista, esineistä tai teoksista, jotka ovat minua koskettaneet.  

Matkallani taidehistorian poluille etsin menneiden taiteilijoiden teosten kautta yhtäläisiä kiinnostuksen kohteita, sommittelun lähtökohtaa ja yhteistä ajatonta tunnetta. Teokseni muodostavat yhdessä tarinan, joka on alkanut joskus ennen minua ja jatkuu minun jälkeeni. Mietin millaisilla jalanjäljillä kuljen ja ketkä polkua ovat aiemmin kulkeneet. 


NÄYTTELYN TEOKSISTA

Luontopolku-sarja

Sarja Luontopolku on lempinimeltään mustavalkoista kansallisromantiikkaa. 
Aiheet ovat lähtöisin Suomen taidehistoriasta; Tyttö ja harakka, Käpylehmä, Pölkkyhevonen, Tukkipoika ja Koivu ja tähti -teoksilla on olemassa esikuvansa. Teos on luupin alla – tulkitsemalla teosta jäsennän samalla kokemustani siitä. Tunnustan rakkauteni taiteeseen tekemällä.  

- Tyttö ja harakka - Poika ja varis, Akseli Gallen-Kallela, 1884 /Koulutyttö II, Helene Schjerfbeck, 1908
- Pölkkyhevonen – Punatukkainen tyttö, Outi Heiskanen
- Käpylehmä – Larin Paraske, Albert Edelfelt, 1893, Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä, Albert Edelfelt, 1887
- Tukkipoika – Ruusunkantaja poika, Hugo Simberg, Tre Tuomiokirkon fresko, 1902-1907
- Koivu ja tähti – Gertrud Gadd, Hugo Simberg, 1903 (Kansantarina Isovihasta, Topelius)
- Keppihevonen – Tyttö veräjällä, Helene Schjerfbeck, 1897-1092
- Ukko ja otso – Paavo, Helene Schjerfbeck
- Karhun talja – Aamu, Hugo Simberg, 1903
- Tikapuita pitkin taivaaseen - Haavoittunut enkeli, Hugo Simberg, 1903
- Paras ystävä – Tanssikengät, Helene Schjerfbeck, 1882
- Tuonelan poika – Poika ja pääkallo, Magnus Enckell, 1893
- Huuto – Kaiku, Ellen Thesleff, 1890-1891
- Toipilas – Tyttö hiekkakuopassa, Helene Schjerfbeck, 1912

Luontopolku kasvaa, kuljen läpi Suomen taidehistorian ja elän tällä kohtaa tuttujen ja rakkaiden teemojen parissa. Lähtiessäni tulkitsemaan jotain teosta uudelleen, katson sitä tarkemmin ja löydän sieltä asioita eritavoin kuin aiemmin. Kuvittelen, että samoin käy laulujen tulkitsijoille, kun he löytävät itselleen jonkin tärkeä kappaleen ja tulkitsevat sen omien kokemustensa kautta.  – Antavat kappaleelle oman äänen. 

Keuruu on ollut viivähdyspaikka monille tunnetuille taiteilijoille. Synnyinseudullani matkoillaan on käynyt mm Akseli Gallen-Kallela. Mökkirantaamme vasta päätä löytyy Kullervon kirous teoksen mallina ollut kivi ja Ekolan torpan tila. Rakkaus suomalaiseen taiteeseen – yhtälailla, kun suomen taiteen merkkiteokset ovat rakkaita suomalaisille ihmisille, on se rakasta myös minulle henkilökohtaisesti.

Itselleni luontainen lähestymistapa taideoksiin, joita uudelleen tulkitsen, on leikkisä, mutta kunnioittava.  Olen tarvinnut tätä lähestymistapaa ja kokemusta tässä vaiheessa elämääni. Koen tekemiseni olevan vuorosoutua erilaisten asioiden vahvistuessa ja toisten jäädessä taka-alalle. 

Mielenmaisema-sarja

Vasta valmistuneet 2016 vuoden teokset ovat suurikokoisia monotypioita. Olen jo pitkään hakenut mahdollisuutta toteuttaa jotain spontaanimpaa ja enemmän sattumanvaraisempaa tekemistapaa metalligrafiikan haastavalle ja suunnitelmalliselle työskentelytavalle. Uudet teokset on toteutettu vesiliukoisilla syväpainoväreillä, jotka hetken harjoittelun jälkeen taipuivat kädenjälkeeni. Näissä ensimmäisissä teoksissa olen lähtenyt liikkeelle laveeratuista väripinnoista ja toteuttanut lopuksi värien seuraksi lyijykynä- ja hiilipiirroksen.
Teosten teemat polveilevat samoissa tunnelmissa kuin 2015 vuoden Luontopolku –sarjan teoksissakin.
Toivon, että teokset tulevat keskustelemaan toistensa kanssa ja asettuvat sopuisasti toistensa lomaan herättämään uusia ajatuksia.

Puusarja

Luontopolulle johdattelee myös puurivistö. Puuaihe on lähtöisin italialaisista freskoista. Kiinnitin 1990 luvulla huomioita historiallisista tapahtumista kertovien freskojen taustoilla oleviin kauniisiin puihin ja aihe on siitä lähtien ollut jollain tavoin mukana tuotannossani.  Toinen inspiraation lähde ovat luonnonhistoriallisten kuvateosten piirrokset. Puuteoksissani eri vuosilta näkyy pelkistetyn ja runsaamman ilmaisun välinen rytmi. Uusimmat teokset 2016 vuodelta ovat niukkavärisiä, graafisia hiiltyneitä puita, joiden oksilla asuu lintu.


Kirsi Neuvonen
duetto/t_NeuvonenKirsi16_TuonelanPoika.jpg
» Teokset