galleriat.net
Galleria Duetto
LAVONEN, KUUTTI -

24.8.2016 - 18.9.2016

sitten tulet sinä
enemmän kuin ilmestys 
harmonia, valo ja täyttymys 
ilman surua
rauhassa

Kuutti Lavonen, Runoja – Poèmes traduits, 2012.


Ihminen on kaiken mitta, 
kaikkien asioiden, 
jotka ovat niin kuin ovat 
eivätkä ole niin kuin eivät ole

Protagoras


Taidemaalari ja -graafikko Kuutti Lavonen on omistanut koko tuotantonsa ihmisenä olemisen peruskysymysten pohdinnalle. Intensiivisissä kasvokuvissa taiteilijan viiva etsii ja haparoi, mutta koskettaessaan kasvoja epäröinti väistyy. Ilmaisu tiheytyy, silmät vievät syvälle. Sulkeutuneinakin kasvot puhuvat suurista tunteista. Avonaisinakin ne katsovat sisälle, sielua etsien.

Suru ja menetys mutta myös kauneus ja aistillisuus ilmaistaan sotto voce, hiljaisesti ja spiritoso, henkevästi. Lavosen introspektiivisten ruumiskuvien taidehistoriallinen kotimaa on Italia. Jo varhain esikuvalliseksi nousi Giorgionen maalausten henkimä surumieli ja lempeä melankolia.

Ajan myötä Lavonen on siirtynyt renessanssin idealisoivasta plastisuudesta kohti barokin aistivoimaisempaa kuvallisuutta, taiteilijan sanoin aikaan jolloin ”psykologia astuu klassisen kauneuden sisään.” Erityinen kiinnostuksen kohde on nyt napolilainen barokkimestari Bernardo Cavallino (1616–1656), joka on aiheena Lavosen Lapin yliopistoon tekeillä olevassa kuvataiteen tohtorin tutkinnossa.

Cavallinon diagonaalisesti kuvatilaan istuttamat, valon pimeydestä esiin houkuttamat kasvosoikiot sekä taustojen tummat verenpunat ja haudanmustat puhuvat barokin ”henkistyneen lihallisuuden” kieltä. Vastauskonpuhdistuksen pyhimykset olivat riivatumpia, rikkinäisiäkin, ja näin ne voidaan tulkita myös modernin ihmisen epäilyn metaforina.

Lavosen kuvien ikonografia on siten paljon sitaattia monitasoisempaa. Historialliset kuvat koskettavat taiteilijaa mutta ne saavat lisämerkityksiä tekijän omasta elämänpiiristä. Kuten kaikessa syvästi koetussa taiteessa on Lavosenkin kuvissa kyse identiteetin etsinnästä ja psykologisen omakuvan piirtämisestä. Lavosen kuvien syvälle kairaava kauneus on vastalääke ihmisen epätäydellisyyden aiheuttamalle eksistentiaaliselle dilemmalle. Merkillepantavaa on taiteilijan kyky tuottaa kuvallisuuksia, jotka edelleen tuntuvat tuoreilta kuin ensilumi.

Taidegraafikkona Lavonen tekee yhteistyötä parhaiden painopajojen kanssa. Serigrafiat vedostaa Atelier Arcay Pariisissa, metalligrafiikan Ateljé Larsen Helsingborgissa ja kivilitografiat Helsingin Kivipaino, jossa Lavonen on osakkaana.

Näyttelyn kookkain teos Hypnos on Atelier Arcayn vedostama. Hypnos on unen jumala, ja hänen hahmonsa on unien tapaan avoin monille tulkinnoille. Hän houkuttelee meitä syville vesille joitten tummuutta pelkät sanat eivät riitä valaisemaan.

Lars Saari
Kirjoittaja on turkulainen taidehistorioitsija ja taidekriitikko
duetto/t_LavonenKuutti16_ilbarbuto.jpg
» Teokset