galleriat.net
Galleria Duetto
LAINE, JANNE -


2.4.2015 - 26.4.2015

Kuvataiteilija Janne Laineen näyttely avautuu Galleria Duetossa. Samaan aikaan Laineella on retrospektiivinen näyttely Tampereen taidemuseossa sekä teoksia esillä Kiasman kokoelmanäyttelyssä Elementit ja Serlachius-museoiden teemanäyttelyssä Synti.

Laine on tehnyt 20-vuotisen uran taiteilijana ja tämä on hänen neljäs näyttelynsä Galleria Duetossa. Hänet tunnetaan erityisesti maisemateeman uudenlaisena käsittelijänä ja nykytaidegrafiikan taitajana.

Laineen maisema syntyy ihmisen katseesta. Luonto muuttuu kulttuuriksi, kun rajaamme siitä maisemaksi kutsumamme osan. Kuvataiteessa maisemalla on useita rooleja. Se on tapa kertoa ja muistuttaa siitä, miltä jossain muualla näyttää. Se on tapa hahmottaa omaa elinympäristöä. Se voi vastata kauneudenkaipuuseen tai dokumentoida rumuutta. Se voi olla modernistinen aihe vailla mitään kuvan ulkopuolisia tavoitteita.

Janne Laine hyödyntää maisemakuvauksen traditioon liittyviä motiiveja vilpittömästi, kiinnostuneena ja tosissaan. Hän kiertää maailmaa ja kuvaa maisemia. Erilaisista paikoista hän häivyttää tunnistettavia elementtejä ja keskittyy mielikuvaamme maisemasta. Hän on esteetikko modernistien tavoin, mutta teoksissa on silti sisällöllistä pohdiskelua. Maisemat laukaisevat kaipuun jonnekin määrittelemättömään. Ne vievät paikkaan, joka ei ole tunnistettava vaan ymmärrettävä.

Laineen teokset ovat seesteisiä tutkielmia kauneudesta, mutta myös huomioita kulttuurin ja luonnon yhteentörmäyksistä, ristiriidoista, joita on pyrittävä sovittamaan. Hänen teoksiensa kauneusarvot eivät sulje pois sitä tosiasiaa, että maisemaa on syytä tarkastella muidenkin arvojen näkökulmasta.

Janne Laineen teoksia on Suomessa useimmissa tärkeissä taidekokoelmissa. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin eri puolilla maailmaa.

Veikko Halmetoja

duetto/t_LaineJanne15_extended-sunset.jpg
» Teokset