galleriat.net
Galleria Duetto
HYRSKE, HANNU -


20.8.2014 - 14.9.2014

Pinnalta ja alta

Taiteilija ponnistelee saadakseen työnsä valmiiksi – kunnes teokseen ei enää tarvitse lisätä mitään, eikä siinä ole mitään liikaa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta minulle ongelmassa riittää haastetta. Ymmärtääkseni on riittänyt monelle muullekin kalliopiirroksista nykypäivään.

Helmiä syntyy harvoin helposti, etsiminen tekee työskentelystä mielekästä. Yhä useammin huomaan hakevani disharmonian harmoniaa. Kiintoisaa on, millainen poikkeama tarvitaan tekemään tavanomaisesta kiinnostava? Ja miten pienikin elementti – viiva, väri, pinnan muoto – voi pitää epäjärjestyksen koossa, kaaoksen siedettävänä. Voiko väri tasapainottaa muodon, kiinnittääkö piste viivan? Kuinka paljon värejä sovintoon mahtuu, milloin erimielisyys johtaa umpikujaan? Miksi läheisyys riipii, menetys lohduttaa, täydellisyys unettaa, ruma on kaunis?

Nimeän maalaukseni, koska ne esittävät jotain, mitä olen maalatessani etsinyt, ehkä löytänytkin. Merkityksellistä ei ole, että Lämpötila, Kakskytluku tai Kirje maalta ovat eri asia minulle kuin sinulle.

Piirtäminen on kaiken tekemiseni kehtovaihe, inkubaatio, niin oleellinen osa elämää, että voin hyvällä syyllä sanoa: Nulla dies sine linea, ei päivää ilman viivaa. En kuitenkaan käytä piirroksia maaalausten pohjana, huomaamattani joku kummajainen saattaa siirtyä grafiikkanlehdelle tai valon abstrahoima seinä kankaalle.

Metalligrafiikassa kerroksellisuus, työstettävyys, tekemisen hitaus, sattuman jälki lopputuloksessa houkuttavat jatkamaan, ehkä sekin, että aiheet joskus saavat hymyilemään muutkin kuin itseni.

duetto/t_HyrskeHannu14_Huvila_Roomassa.jpg
» Teokset