galleriat.net
Galleria Duetto
PESONEN, EEVA JA SAVOLAINEN, METTA - Linnunsilmä

24.7.2014 - 17.8.2014

Maalausmateriaalin tärkeys

Töissäni maalaan tempera- ja öljyalueet erillisiksi niin, että kummankin tekniikan ominaisuudet tulevat esiin. Temperamaalauksen pinta on matta, himmeä ja kiilloton. Kuultavissa temperakerroksissa väri sekoittuu optisesti, toisinaan hyvinkin murretuiksi väreiksi. Ohuet, värilliset maalausvedot voivat muistuttaa puuvärikynän piirtämisjälkeä.

Öljyalueiden värin luonne on raskaampi, rasvaisempi ja pinta kiiltää. Kevyet temperakerrokset rajaavat ja ympäröivät öljyalueet. Peittävä värikerros työntyy ulos ja on aktiivisempi.

Tämä vuorotteleva maalaustapa korostaa värin paikallaan pysymättömyyttä. Väri liikkuu ja synnyttää kuvaan arvoituksellisen tilan, jota perspektiivipiirros ei määritä. Ohut, kuiva temperaväri vaihtuu vaivihkaa toiseksi ja siveltimen jälki on herkkä. Notkea, kostea öljyväri nousee lähelle ja sulaa pehmeästi viereiseen väriin.

Samoin kuin töissäni maalausmateriaalit vaihtelevat, niin myös esittävät ja ei-esittävät muodot vuorottelevat. Temperan viivamaiset jäljet vihjaavat maisemasta tai kyseessä on värin tila ja syvyys. Väreilevältä pinnalta nousee öljyvärin rajattu alue. Tämä alue voi olla koristeellisen tarkasti maalattu abstrakti pinta tai se tunnistetaan linnuksi, ruusuksi.

Helsingissä 25.6.2014
Eeva Pesonen

**************************************************

Lähdin liikkeelle uskonnoista, niitä yhdistävästä symboliikasta. Päädyin ympyrään.

Ensimmäinen teokseni ympyrämaalausten sarjasta oli Mekka. Islamilaisen taiteen ornamentiikka pohjautuu luontoon ja sen geometriaan. Pyhät paikat (Mekka, Jerusalem, Chartres) sarjani geometrian lähtökohtana on ollut Idänunikon (Papaver orientalis) geometriset mittasuhteet.

Mistä linnut tulivat? Ne tupsahtivat odottamattomasti kuviini ja ympyröihini paratiisista. Ovatko kenties paratiisin sieluja?

Olen yhdistänyt maalauksissani akvarellia ja puukynää. Piirtämistä ja maalaamista. Nämä kaksi eri tekemisen tapaa tasapainottavat tekijäänsä.

Metta Savolainen

duetto/t_MettaSavolainen14_DSC05551.jpg
» Teokset