galleriat.net
Galleria Duetto
NEUVONEN, KIRSI - Silkki ja satiinia

6.2.2014 - 2.3.2014

Pukuloiston rinnalle vähäeleisiä naishahmoja upeine hiuksineen

Juhlava tunnelma jatkuu taidegraafikko Kirsi Neuvosen uudessa tuotannossa, jota on esillä Helsingissä Galleria Duetossa helmikuussa. Pukujen väriloiston rinnalla nähdään vähäeleisiä, takaa kuvattuja naisia upeine hiuksineen. Nimet Paikalla, Läsnä ja Poissa ohjaavat katsomaan naisten olemusta tarkemmin.

Teoksia on parikymmentä ja ne ovat kooltaan melko suuria, 55x79, 60x40 ja 60x100. Väreistään tunnettu tekijä tukeutuu nyt ilmaisussaan aiempaa enemmän viivaan. Uudet naiskuvat ovat luonnosmaisia ja hienovaraisia, seepian ja eri harmaan sävyistä koostettuja teoksia, joissa on sekä etsausviivaa että liituviivaa.

– Harmaasävyillä tehdyt teokset ovat jotain uutta ja odottamatonta minulta. On kiva yllättää ja yllättyä samalla itsekin, Kirsi Neuvonen kuvaa päättymättömiä kokeilujaan. 

Monikerroksisessa tekniikassa uutta ovat hunajasyövytys ja liitu. Hunajasyövytys tarkoittaa laveerausta rautaoksidilla, johon on sekoitettu hunajaa. – Sillä pystyy maalaamaan kuparilaatalle pehmeitä laveerauksia. Kesällä löysin uuden liidun, jolla pystyy piirtämään kuparilaatalle. Se on tosi upeaa työstää laatalle, tekijä kertoo.

Pukuteema on toistunut Kirsi Neuvosen tuotannossa yhä uudestaan 1980-luvun lopulta lähtien. Tekijän mukaan ne liittyvät etenkin elämän käännekohtiin, joissa ompelijan tytärtä  jo lapsuudessa kiehtoneiden pukujen kauneus on tarjonnut tukea ja turvaa.

Kirsi Neuvonen huomaa myös käsittelevänsä teoksissa taas luonnosta tuttuja ilmaisuja.

– Uusien naiskuvien nimet Aava, Sade ja Lumi linkittyvät hyvin pukuteosten Kuusimetsä, Aarnimetsä ja Saarnilehto luonnonhelmassa olemisen teemaan. Nimet ovat kauniita sanoina ja niminä ja ne kuvaavat Suomen luontoa ja vuodenaikoja, hän sanoo.

Dueton näyttelyssä on parikymmentä teosta, joista uusimmat on vedostettu vasta tammikuussa. Ne näyttävät suuntaa laajempaan katselmukseen Lapinlahden Taidemuseossa 23.5.–28.9.2014. Neuvosen tuotantoa on elokuussa nähtävillä myös Kuopiossa Galleria G12:ssa.

duetto/t_copperfield-paino-adobergb-2014.jpg
» Teokset