galleriat.net
Galleria Duetto
RIIPPA, ESA -

21.11.2013 - 20.12.2013

Näyttelyni on tällä kertaa hyvin kaksijakoinen, oikeastaan sitä voi katsoa kahtena eri kokonaisuutena. Värilliset vedokset ovat vähän vanhempaa jatkumoa, lähinnä maisemia ja asetelmia tai niiden risteytyksiä. Mustavalkoinen osa näyttelyä on kokonaan tämän vuoden tuotantoa.

Noin vuosi sitten sain kunniatehtävän kirjoittaa artikkelin Pentti Kaskipurosta taidekustantaja Rolando Pieraccinin juhlakirjaan. Jutun yhteyteen toivottiin myös kuvaa. Olin piirtänyt luonnoskirjaani pian Kaskipuron kuoleman jälkeen pienen hahmotelman, jonka nyt innostuin toteuttamaan mustavalkoisena etsauksena. Se ei ole muotokuva Kaskipurosta, vaan graafinen teos nimeltä Mestari K.
  
Kuvan valmistuttua olin joutunut mustavalkoisen maailma lumoihin. Vakituiset, korvaamattomat apulaiseni, alitajunta ja mielikuvitus, veivät minua kuin pässiä narussa. Ideoita alkoi pulpahdella pintaan mitä yllättävämmin muodoin. Mikään suunnitelmallisuus ei tätä kokonaisuutta saanut aikaan, vasta kalkkiviivoilla aloin itse hahmottaa jotakin.
  
Pääroolin oli vaivihkaa varastanut olevaisen mysteereistä ehkä suurin; Aika. Perspektiivi on satoja miljoonia vuosia. Itse asiassa parissa uudemmassa värillisessä vedoksessa katsotaan ihan ajan alkuun, alkuräjähdyksen suuntaan tähtitaivaalle. Ainakin yhdessä mustavalkoisessa työssä voi nähdä nykyajan uhkia tai jopa tulevaisuuden dystopiaa. Itseni olen jo pitkään kokenut ”eläväksi fossiiliksi”.
  
Apulaisteni maanisesta innosta huolimatta olen parantumattomana romantikkona sekaantunut aihevalintoihin vähän minäkin. Pahoittelen.
  

Esa Riippa

duetto/t_RiippaEsa13_aamu.jpg
» Teokset