galleriat.net
Galleria Duetto
POHJOLA, ULLA - Väri on suoja - kirjontateoksia

26.9.2013 - 20.10.2013

”Näyttelyssäni on esillä kirjontateoksia vuosilta 2011-13. Niiden aiheina ovat kätkeytyminen, maastoutuminen, suojautuminen ja muuttuminen. Ihminen etsii turvaa yksinäisyyden, pelon, epävarmuuden, elämänkulun ja haavoittuvaisuuden äärellä. Metsä, saari ja monet paikat luonnossa voivat toimia lohduttajana ja antaa mahdollisuuden itsensä kohtaamiseen, elämän tarkkailemiseen, sivusta katsomiseen. Perhoset suojautuvat värinsä avulla luontoon; ihminen voi myös kätkeytyä väriin ja hiljaisuuteen, luonnon keskelle.

Perhosilla esiintyy erittäin monipuolisia ja kirkkaitakin suojavärejä. Jotkin lajit eivät suojaudu ainoastaan värityksellään, vaan ne ovat kehittyneet myös muodoltaan ja kuvioinniltaan  muistuttamaan erehdyttävästi esimerkiksi oksanpätkää tai kasvin lehteä. Usein väri on suojakeino saalistajia vastaan, mutta se toimii toisinkin päin: myös pedoilla suojaväri estää saalista havaitsemasta niitä.

Teoksissani kirjotut perhoset ja ihmishahmot ovat sijoitettu, useimmiten piilotettu, erilaisiin luonnon materiaaleihin, rasioihin sekä tervattuihin tai maalattuihin kauhojen pesiin. Ihmishahmot voivat myös muuttua lähemmäksi  luonnon kiertoa kasvattamalla esimerkiksi pajunkissakorvat. Osan käyttämistäni materiaaleista olen viljellyt kasvimaallani, kuten kuuruohon, nurmikohokin, akileijan, värimintun ja  pellavan. Käävät, pajunkissat, risut, kävyt, tuohet, lepänsiemenet, pihlajan- ja paatsamanmarjat sekä luut olen kerännyt metsistä ja rannoilta.

Kirjonnan, maalauksen ja erilaisten materiaalien yhdistäminen korostaa elollisen ja elottoman vastakohtaisuutta monin eri tavoin.”

Ulla Pohjola ( s. 11.9.1963 Juuka ) on kirjontaan erikoistunut kuva- ja tekstiilitaiteilija, joka on tehnyt taiteellista työtä jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän asuu ja työskentelee Tampereella. Hän valmistui Taideteollisesta Korkeakoulusta vuonna 1995 ja hänet valittiin 1996 Vuoden Nuoreksi Tekstiilitaiteilijaksi. 2006 hänelle myönnettiin Pirkanmaan taidetoimikunnan taidepalkinto. Hänen teoksiaan on muun muassa Wihurin rahaston, Saastamoisen säätiön ja Valtion taidekokoelmissa. Pohjolalle on myönnetty Valtion muotoilutoimikunnan 5-vuotinen työskentelyapuraha vuosiksi 2012-16.

www.ullapohjola.fi

duetto/t_PohjolaUlla13_apolloperhonen.jpg
» Teokset