galleriat.net
Galleria Duetto
MERTA, JUHA -

18.10.2012 - 11.11.2012

Galleria Duetton näyttelyssä Helsingissä (18.10.- 11.11.2012) olen kuvantekijänä kuvien edessä ja tutkijana kuvien takana.

Taiteilija ei aloita puhtaalta pöydältä. Taide on dialogia aikaisempien perinteiden, toimintatapojen ja menetelmien kanssa. Vanha ammentuu uuteen, kierrättyy ja estetisoituu.

Kulttuurin ja sivistyksen kerrostumat näyttäytyvät teoksissani detaljeina ja patinoituneina pintoina. Koen käyskenteleväni taiteen ja visuaalisen kulttuurin kentällä, jossa arkiset löydökset muuttuvat kuviksi, sanallistuvat, saavat leiman. Kuvallinen työskentelyni on merkitysten rakentamista ja purkamista kuvallisissa laatikoissa, vitriineissä. Kyseessä on ikään kuin vanhan hirsitalon siirto – hirret numeroidaan, uudelleen kasaaminen tapahtuu toisaalla.

Yhdistelen esinekoosteissani erilaisia menetelmiä vakavamielisesti leikkien ja pelaten kuvallisilla elementeillä. Kädentaito on kunniassa ja viimeistelemättömyys on tietoista nöyryyttä kauneuden edessä. Pidän arjen karheasta estetiikasta.

Taiteen kuluttajia varten olen varannut ”Kehystä se itse” –taidekuva -telineen, josta taiteeni ystävä voi valita kenties kiinnostavan teoksen, ja siihen sopivan, mieleisen kehyksen gallerian seinältä. Teoksen ja kehyksen saa saman tien mukaansa. Taideteoksen uusi omistaja saa hoitaakseen kehystyksen kotonaan – tee se itse ohjeistuksella. Näin olet osallisena teoksen esillepanossa. Näyttelyn ripustus ja esillepano elää tältä osin.

Jatkan siis kuvallista pohdintaani valitsemallani tiellä. Työni ovat matkalla muuttuneet, mutta muutokset voivat ovat niin vähäisiä, että töitäni pidempään seuranneet katsojat eivät aina tunnista muutosta tai siihen vaikuttavia yksityiskohtia. Haluan palata minua kiinnostaviin asioihin yhä uudestaan ja löytää niistä uusia tasoja, varioida, luoda uuttakin omalla käsialallani.

Toivon, että teosteni intertekstuaalisuus suo katsojalle löytämisen riemun ja helpottaa kuvien avautumista. Viittaukset voivat avata portteja ja tulkintoja eri suuntiin, katsojan kokemustaustan kautta.    
                                                 
Olen kuvantekijänä vanhanaikaisesti hidas, yritän kiiruhtaa hitaasti ja vaalia löydettyä.

Kuvantekijä Juha Merta                

duetto/t_MertaJuha20121955.jpg
» Teokset