galleriat.net
Galleria Duetto
VAINIONPÄÄ, ANNIINA - KAKSI HUONETTA, puupiirroksia

20.9.2012 - 14.10.2012

Näyttelyn työt ovat valmistuneet pääasiassa tänä vuonna lukuunottamatta muutamaa, jotka antoivat alkusysäyksen niille, jotka tulivat myöhemmin. Samaan aikaan, kun aloin työstää tätä näyttelyä, sain kuulla odottavani esikoistani.Vieläpä niin, että lapsi ja näyttely syntyvät lähes tarkalleen samaan aikaan. Mahtava ajastin on elämällä. Lapsen saaminen on niin tavallista ja kuitenkin se muuttaa ihan kaiken. Katsoin dokumenttia koreografi ja tanssitaiteilija Hanna Brotheruksesta ja hän totesi lapsen ja taideteoksen syntymän jollain lailla saman kaltaiseksi. Molemmat syntyvät kauttani mutta tullessaan maailmaan ne kuuluvat vain itselleen ja maailmalle. Niitä voi hoitaa ja niistä voi huolehtia mutta niitä ei voi omistaa. On aika hienoa, että olen saanut tehdä nämä työt yhdessä pienen tyttäreni kanssa, siitäkin huolimatta, että tämä lienee ainut kerta kun minä sain päättää ihan kaiken ja mahdolliset vastalauseet tuntuivat vain kipakkoina potkuina vatsanahkassa. Kiinnostavaa on myös myöhemmin kuulla mitä hän töistäni ajattelee.Siihen asti riittäköön se, mitä te näyttelyvieraat niistä ajattelette.

Millainen on maailma lapsen syntyä? Millainen esikuva haluaisin olla? Miltä haluaisin suojella ja säästää? Oma äitini sairastui ollessani 10 vuotias ja lukuisten pitkien sairaalajaksojen jälkeen hän kuoli viisi vuotta myöhemmin. Jokaisen ihmisen elämässä lienee tapahtumia, jotka määrittävät jotain olennaista ihmisessä. Äidin menettäminen on itkettänyt vielä näin 17 vuoden jälkeenkin mutta toisaalta se on saanut myös kiinnostumaan aihepiirinä äideistä ja lapsista, naisista ja naisten erilaisista rooleista. Aloin kiinnittää huomiota myös siihen kuinka ihannoin vahvoja naisia ja romantisoin heitä kai liikaakin ja toisaalta toisinaan näen niin karuina juuri naisten keskinäiset suhteet. Mutta siinäpä ristiriitaa, josta ammentaa. Kahdessa huoneessa on grafiikanlehtiä, jotka toivottavasti keskustelevat keskenään, tukevat ja myös kritisoivat toisiaan.

Niitä viisauden sanoja lapselleni sitten.En kai muuta voi sanoa kuin ne totuudet mitä toivoisin itse oppivani. Ollakseen vahva ei tarvitse tulla kovaksi mutta sitkeä täytyy olla kestääkseen vaikeudet. Ollakseen kaunis ei tarvitse olla virheetön. Minusta tuntuu, että maailmassa täytyy olla hirvittävän rumia asioita, että siinä voisi olla myös sietämätöntä kauneutta. Ja että näiden kahden ääripään väliin mahtuu hieno hyvä elämä.

duetto/t_VainionpaaAnniina12_hauras.jpg
» Teokset