galleriat.net
Galleria Duetto
AHLBÄCK CATA - LIITUKAUSI

21.9.2011 - 9.10.2011

Kuvataiteilija Cata Ahlbäck ( s. 1962 Mustasaaressa ) käyttää ilmaisussaan vaihtuvasti maalausta, grafiikkaa, valokuvaa ja installaatiota.
Galleria Duetossa esillä 20  maalausta (akryyli kankaalle) koko 90x90 cm.

Nyt on alkukesän helle + 27 C. Minä Olen nurmikolla ja katson nuppineulanpään kokoista, täydellistä kukkaa. Ruohonkorret, apilat, voikukat levittäytyvät pehmeänä vihreytenä tähän. Ilma on täynnä linnunlaulua. Kädelläni istuu millin kokoinen lehtikirva.
Olen maankamaralla, Olen taivaankannen alla. Aurinko on niin kirkas, ettei sitä voi kutsua keltaiseksi.  Taivas on niin sininen, ettei sana ”sininen” voi sitä kuvata. Ilma on täynnä kultasadetta.
Elämä hengittää minua.

Näin olen ollut 47 kesää (talvia ei ole olemassa). Näin olen ollut 47 miljoonaa kesää (jääkausia on olemassa).”

Maapallon sanotaan syntyneen 4,7 miljardia vuotta sitten.

Liitukausi: Liitukautta -  (alkoi noin 146 ja päättyi 65,5 miljoonaa vuotta sitten) - pidetään lämpimimpänä jaksona kiinteän maapallon historiassa. Lämpenemisen arvellaan johtuneen valtavista merenalaisista laavapurkauksista, joista vapautui hiilidioksidia ilmakehään. Subtrooppisten kasvien arvellaan kasvaneen tuolloin napapiirien tasolle saakka ja lämpötilaerot päiväntasaajan ja napojen välillä olivat huomattavasti nykyistä pienempiä. Liitukauden puista ei ole aina löydetty edes vuosirenkaita, koska kasvu oli nopeaa ja kasvukausi laajoilla alueilla ympärivuotinen. Myös meren pieneliöstö oli hyvin runsasta. Noin puolet maapallon tunnetuista öljyvaroista syntyikin liitukauden aikana. Kasvillisuus kehittyi paljon ja erityisesti kukkakasvit ottivat valta-aseman. Liitukauden tunnetuin dinosaurus oli jopa 14 metriä pitkä Tyrannosaurus rex, jota pidettiin pitkään suurimpana koskaan eläneenä lihansyöjänä. Pangaean hajoaminen jatkui myös liitukaudella ja Atlantin valtameri laajeni edelleen. Mannerliikunnot vaikuttivat liitukauden lopulla merivirtojen kulkuun ja ilmasto alkoi hieman jäähtyä. Sitä ei pidetä kuitenkaan kuin osasyynä liitukauden lopun joukkotuhoon. Liitukausi päättyi monien muiden kausien tavoin joukkotuhoon, jossa kaikki dinosaurukset ja 75 % maailman kaikista lajeista hävisi. Nykykäsityksen mukaan joukkotuho aiheutui Jukatanin niemimaalle Meksikoon osuneesta asteroidista. Samaan aikaan tapahtui myös suuria tulivuorenpurkauksia, joilla lienee ollut vaikutusta joukkotuhoon.

Maisema on menneisyydessä, tulevaisuudessa ja nyt- hetkessä, joka on ainut hetki , joka on ”oikeasti” olemassa.

Varaani on myöhäisellä liitukaudella kehittynyt lisko. Varaanit ovat eräitä vanhimmista elossa olevista liskoista.

Nykyihmisen varhaisimmat löydetyt fossiilit ovat noin 130 000 vuoden takaa.

Ihmisen mittakaava on pökerryttävän  pieni.

Mustasaaressa asuva ja työskentelevä Cata Ahlbäck pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2007 ja on osallistunut lukuisiin yhteis– ja ryhmänäyttelyihin. Hänen teoksiaan on mm. Suomen Valtion ja Pohjanmaan Museon taidekokoelmissa.

duetto/t_AhlbackCata2011_paivan_tasaa.jpg
» Teokset