galleriat.net
Galleria Duetto
JOKINEN, RAIJA JA KAJANIEMI, AINO - PINNAN ALLA

28.7.2011 - 14.8.2011

Näyttelyssämme viiva, kudos ja materiaalit rakentavat pysähtyneitä hetkiä ja vertauskuvallisia ajatelmia elämästä. Teoksiamme yhdistää henkilökohtaisuus, herkkyys, sarjallisuus, puhuttelevuus ja kerronnallisuus sekä hidas, käsin tekemistä arvostava toteutus. Olemme, vanhoja tekstiilien tekniikoita ompelua ja kudontaa hyväksikäyttäen kehittäneet kumpikin omat ilmaisutavat.

Kuvaamme ihmistä ja ihmiseen liittyviä, usein arkipäivään sidoksissa olevia tilanteita ja yksityiskohtia.

Raijan teoksissa ihminen hahmottuu usein fyysisten elimiensä ja ruumiinosiensa kautta. Anatomia ja sen yksityiskohdat alkavat muodostaa todellisesta fysiologiasta poikkeavia kokonaisuuksia.

Jokinen käyttää usein ihmisvartaloa tai sen osia teostensa visuaalisena lähtökohtana. Pellavakuitu toimii taiteilijan käsittelyssä sekä äärimmäisen herkästi että kovan karkeasti. Näillä materiaalin aidoilla ominaisuuksilla taiteilija dramatisoi figuurinsa. Jokisen taiteellisen päämäärän näkökulmasta syntyykin vaikutelma, että pellava aivan kuin varustaa taideteosten viestin emotionaalisuutta nostattavalla huutomerkillä.(Hannu Castrén)

Ainon teoksissa kohtaavat arkisen pienet hetket suurempiin ihmisenä olemista pohtiviin kysymyksiin.

Viivalla on kuvassa monta tehtävää: se rajaa figuurit, täsmentää yksityiskohdat, luo värähtelevän dynamiikan ja viimeistelee kuvan sisältämän mielentilan. Toisin sanoen kaikki alkaa piirtämisestä ja kaikki myös huipentuu piirtämiseen. Kajaniemen kuvakudoksissa viiva hallitsee kokonaisuutta. Viiva ei kuitenkaan ole visuaalinen auktoriteetti, vaan kuvan herkkä juonenpunoja ja väsymätön tunnelmoitsija.(Hannu Castrén)

Näyttely on osa Teollisuustaiteen Liitto Ornamo 100 vuotta 2011 juhlavuoden ohjelmistoa.

duetto/t_JokinenRaija_primitiivireak.jpg
» Teokset