galleriat.net
Galleria Duetto
LAINE, JANNE & HEISKANEN, OUTI - Erämaa herää

6.4.2011 - 29.4.2011

Outi Heiskanen oli Helsingin juhlaviikkojen Vuoden taiteilija vuonna 1986, ja Taidehallissa pistäytyi myös 16-vuotias nuorukainen Tampereelta. Grafiikkaa oli ripustettu naruille, sitä oli liimattuna vanhoihin ikkunankehyksiin, pienet henkäyksenohuet paperinpalat lepattivat tilassa. Heiskasen taide teki pysyvän vaikutuksen Janne Laineeseen. Taiteilijan ura alkoi vaikuttaa varteenotettavalta vaihtoehdolta ja taidegrafiikka erityisen kiinnostavalta.

Akateemikko Heiskasen sadat ja tuhannet kuparilaatat, joista pienimmät ovat vain kolikon kokoisia, on talletettu laatikostoihin Grafiikanpaja Himmelblaussa Tampereella. Olkapäät eivät kestä vedostamisprosessia, mutta hovivedostaja Jannen avustuksella on syntynyt jo satoja teoksia, esimerkiksi kompiiseja, joissa Heiskasen rakastetuimmat hahmot on koottu uudelleen yhteen, vähän kuin sukukokoukseen. Samaan aikaan Islantia toisena kotinaan pitävä Laine on kuvannut heliogravyyritekniikalla tuliperäisiä laavakiven, veden ja sumun muovaamia näkymiä. Oli vain ajan kysymys, koska ensimmäinen Outin esi-isoisä eksyi Jannen maisemaan.

Tuttu näkymä grafiikanpajan taukopöydän äärestä on Outi ratkomassa piilosanoja ja sudokuja. Vapaa assosiaatio on taiteilijalla verissä. Kun Janne on saanut maiseman ja hennot pohjavärit vedostetuiksi, on akateemikon vuoro jatkaa tarinaa. Mistä maisemasta sopivat luuraamaan musta lammas ja kaverinsa, toinen musta lammas? Mikä pelottava ihmisenkaltainen kasvi nousee maanalaisesta luolasta? Mitä kummituksia on piilotettu ällöttävän jäälohkareen rosoiselle pinnalle?

Ehdotusten ryöpyistä karsiutuvat valmiiksi töiksi vain toimivimmat kombinaatiot. Jannen maisemissa Outin lajit syntyvät vielä kerran uudestaan.

Tiina Nyrhinen

duetto/t_LaineHeis2011_kotioloissa.jpg
» Teokset