galleriat.net
Taidesalonki - Konstsalongen
INKERI MAKKONEN -

4.12.2010 - 22.12.2010

annan sinulle nimettömän  
                                                  mustan 
                                                                 sen joka säkenöi
ja sen joka nukkuu vielä, tulen unta
                           (Helinä Siikala)

 "Maisema, sen valo on se missä elän, mitä hengitän - vesi missä uin. Tuttu maisema on tila täynnä muistamattomia muistoja ja ajatuksia. Siksi maisema on minulle rehellinen ja tosi aihe. En tiedä kuinka paljon symboliikkaa maisemaan sisältyy - se ei ole minun tietoisuudessani - ja luulen, että siis vähemmän mieleni manipuloitavissa.
Maisema on pelkkä! Kun nousen Suomenlinnan valleille ja eteeni avartuu valtaisa maisema, vedän syvään henkeä. Sen henkäisyn; valon ja tilan hengityksen minussa tahdon maalata. Haluan työskennellessäni jättää ideat ja analysoinnin ja ajatukset ja nähdä mitä jää jäljelle. Haluan ajatella ainoastaan ruumiillani, käsilläni. Kuvittelen, että teoksistani tulee tällälailla pelkkiä, puhtaita, pelkistettyjä. En tahdo maalata sitä mitä mieleni tekee vaan sitä mikä on!
Kuvan minulle merkitykselliset perusainekset ovat tila ja liike. Ilman niitä teos ei valmistu. Maalaan suuria panoraama-teoksia. Suuri kuva liikuttaa katsojaa ja maalatessani kuva liikuttaa minua tilassa. Maalatessani kerron tarinaa. Aloitan maalaamisen vasemmasta reunasta. Työ etenee niinkuin tarina tai elokuva. Samalla tapaa kuin elokuvaa on luonnehdittu maalatessani sekoittuu staattinen tila ja tarinankertojan dynaaminen tila: näkökulma vaihtelee, liike on keskeistä. Maalaan kuvaa, jonka sisällä laajenee, hidastuu, lähenee, etääntyy, jossa dynamiikkaa ja rauhallisuutta."

Inkeri Makkosen näyttely Taidesalongissa esittelee suuria panorama-maalauksia, joissa taiteilija etsii suhdettaan maisemaan. Hän antautuu maisemalle ja tavoittelee tilaa, missä on vain maisema. Hän haluaa kohdata sen fyysisenä, pelkkänä, puhtaana.
Maalaukset ovat narratiivisia kokonaisuuksia, jotka etenevät maalausprosessin jatkumossa. Teosten keskiössä on liike, jonka dynamiikkaa taiteilija ohjaa.
Makkonen maalaa öljypastelleilla, jotka hän itse valmistaa öljyistä vahoista ja pigmenteistä. Teosten nimet syntyvät yhteistyössä kirjailija Helinä Siikalan kanssa.

Inkeri Makkonen (s. 1956 Mikkeli) asuu ja työskentelee Helsingissä. Makkosen teoksia on ollut esillä mm. Suomen taiteilijain 110. näyttelyssä 2005, ja hänen teoksiaan on mm. Wihurin rahaston, Valtion taideteostoimikunnan ja Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmissa. Vuonna 2010 Makkonen osallistui Villa Karon 10-vuotisnäyttelyyn Taidehallissa.

taidesalonki/t_makkonen_inkeri_astumatta_ei_tieda_kauas_maisemaan.jpg
» Teokset