galleriat.net
Galleria Duetto
KROHN, INARI - Havainto ja kokemus

13.10.2010 - 7.11.2010

Teosteni lähtökohtana on aina kokemus: jokin näky,  valaistus,  muisto. Kuva syntyy tästä, hitaasti. Usein sen synty antaa odottaa itseään. Se viipyy jossakin mielen taustalla ja nousee esiin myöhemmin. Usein välitön havainto pakotta tekemään kuvan. Tapahtumat luonnossa koskettavat. Niihin liittyy voimakkaita tunteita, osallisuutta, kokemusta yhteydestä suureen kiertokulkuun, elämään. Pieni ja suuri ovat yhtä.

Grafiikan tekotavat vaativat hitautta, ajattelua. Kuva rakentuu hetki hetkeltä, puuta kaivertamalla, metallilaattaa piirtämällä, kerros kerrokselta. Mikään ei synny nopeasti ja usein kuva on valmis vasta useiden koevedostusten, syövytysten, erehdysten ja uudelleen aloittamisten jälkeen. Osittain työskentely tapahtuu sokeasti. Mielikuva lopullisesta työstä on epämääräisenä mielessä, ja kun se lopulta on valmis, se voi olla itsellekin yllätys.

Yhdistämällä japanilaista vesiväripuupiirrosta metalligrafiikkaan saan mukaan maalauksellisen, vapaan elementin. Olen myös alkanut värittää grafiikan vedoksia varhaisten eurooppalaisten kirjankuvitusten tapaan, jolloin väripainoa ei vielä ollut keksitty. Työssäni kertautuu tietoisuus perinteestä, jota me graafikot kuljetamme.  Ilmaisu kulkee perinteen mankelin läpi ja ehkä joskus kirkastuu persoonalliseksi näkemykseksi.

1600-luvun graafikko ja maalari Maria Sibylla Merianin kasvikuvat ovat olleet esikuvina kasvisarjalleni.

Inari Krohn 

Teokset valokuvannut Katri Lassila

duetto/t_KrohnInari10_01.jpg
» Teokset