galleriat.net
Galleria Duetto
SIRVIÖ, KAISU - Kivilitografioita

21.7.2010 - 15.8.2010

Sivellin koskettaa kasvua

Taidegraafikko Kaisu Sirviön sivellin koskettaa mielen liikkeitä, kasvun ideaa, myös mikrokosmoksen solutasoa. Sirviön arabeskit ja koukerot kuljettavat kasvulinjoja yhtälailla symbolina kuin luonnontunteen heijastumana. Kookkaat, moniväriset kivilitografiat kielivät bravuurinomaisesta herkkyydestä jossa kierre kohtaa vastamuotonsa,maanpinnasta ylös ponnistava liike kohtaa paperin valkean taivaan.

Elo sykeröityy alkurihmastona tai kasvaa kukkakedon tapaan vapaasti. Litografioiden materiaalitunnot kantavat kiven sirujen pintaa antaen taiteilijan laveerauksille läheltä katsoen moninaisen ja kerroksellisen kielen. Kaisu Sirviö hallitsee välinettään vapauden, sattuman ja intuition kautta mutta myös väriskaalansa avoimuudella. Vain silloin tällöin lilat tai aniliinit sävyt kantavat vienoa surun sanomaa.

Elämä on kuihtumista, ihmiselle luopumuksen harjoittelua. Taiteilija jäljittelee luonnon kasvun ihmettä, käyttää väriä joskus heraldisesti, kulttuuriperintönsä symbolisten sopimuksien kautta tai suoraan Natura´n tunnelmana. Loputon viivaleikki ja siveltimen kääntyilevät kosketukset kertovat pelottomuudesta kohdata kiven kuurnattu peruspinta.

Jokainen lehti, täplä, kukinto, kaari tai varsi ylistävät luonnon päättymätöntä uuteen silmuun kohoavaa pyrintöä. Tällä näyttelyllä Kaisu Sirviö ei merkkaa vain tekemisensä iloa vaan myös varmana alkavan taiteilijuutensa tulevaisuuden.

Kuutti Lavonen

duetto/t_SirvioKaisu_01.jpg
» Teokset