galleriat.net
Galleria Duetto
ARTHELSINKI WANHA SATAMA: KUUTTI LAVONEN - KRISTINA RISKA - OSASTO E 11

14.11.2009 - 15.11.2009

Galleria Duetto esittelee Helsingissä jo toista kertaa järjestettävillä nykytaiteeseen keskittyneillä taidemessuilla kaksi merkittävää taiteilijaa.

Kuutti Lavonen (s. 1960) saa inspiraationsa lähinnä Italian ja Ranskan renessanssi- ja barokkitaiteesta. Tosin Lavonen on kiinnostunut myös historiasta, joten kreikkalaisroomalaiset myytit sekä kristilliset legendat ovat alkaneet merkitä hänelle yhä enemmän. Lavosen keskeisimmäksi aiheeksi on muodostunut ihmiskasvot.

Taiteilijan omin sanoin todettuna: “Taide peilaa aina itseään ja kasvaa aikaisempien vuosisatojen jäljistä.”

Toinen taiteilijamme on Kristina Riska (s. 1960). Riskan veistokset rakentuvat hitaasti, kerros kerrokselta, ikivanhalla “nauhatekniikalla”. Valmiiden töiden pinnat käsitellään ennen polttoa värimetallioksideilla värjätyillä savilietteillä ja poltetaan 1260 asteessa kaasu-uunissa. Kun valo liikkuu esineiden pinnassa, siitä syntyy Kristina Riskan maisema, usein lähes väritön, mutta sävyjen rikkauden täyttämä tila.

Taiteilija Riska kertoo: “Ajattelen ja muistelen usein paikkoja, joilla on selvästi aistittava oma olemuksensa, genius loci. Paikan salaisuuden löytäminen on itsensä löytämistä kaikissa aikamuodoissa samanaikaisesti.”

Sama ajattomuus mikä henkii Lavosen kuvista, on havaittavissa myös Riskan töissä.

“Kauneus huuhtoo sielusta arjen tomun” (Pablo Picasso)

Tervetuloa!

GALLERIA DUETTO

Pirkko Vepsäläinen
Galleristi

duetto/t_ArtHelsinki2009_Lavonen.jpg
» Teokset