galleriat.net
Galleria Duetto
KOIVIKKO, PENTTI / PYYKKÖ, KIMMO - Maalauksia ja veistoksia

8.10.2009 - 1.11.2009

Helsingin näyttelysyksyn yllättävin taiteilijapari
 
Sinisten hetkien keskustelu
 
Äkkipikainen katsoja saattaa nähdä Pentti Koivikon grafiikassa ja maalauksissa ja Kimmo Pyykön reliefeissä ja veistoksissa pelkästään erilaisuutta. Edellisen värikkyys, jälkimmäisen hillityt pronssit ja tervalepät.
 
Hyvä taide on kumminkin enemmän kuin pintaa ja kiiltoa. Niinpä tarkkaavainen katsoja voi löytää Koivikon ja Pyykön teoksista syvällisempiä yhtäläisyyksiä, yllättävänkin paljon.
 
Ihminen on vanhastaan Kimmo Pyykön taiteen keskiössä, vaikka hän kierrättäkin aiheeseen moninaisten vertauskuvien kautta. Erilaiset viestit, kirjeet, kuoret, jopa haukansiiven iskut tähtäävät ihmisen suuntaan.
 
Myös Pentti Koivikolla ihminen on pääosassa. Pyykön tavoin hänenkin ihmisensä ovat etäännytettyjä, usein anonyymejä. Ja jos ihmisiä ei Koivikon teoksissa näy, näkyy inhimillinen kädenjälki rakennuksissa, pihapiireissä, ikkunoissa, odottavissa polkupyörissä.
 
Kimmo Pyykköä kiehtoo pyrkimys nähdä unien, enteiden ja unelmien taakse - sinne missä mystiikka elää. Tämä tavoite on kerryttänyt hänen taiteeseensa monikerroksisia symboleita ja voimakkaan virityksen surrealismia.
 
Pentti Koivikon teosten nostalgia viittaa samankaltaiseen mystiseen suuntaan, tietoisuuden tuolle puolen. Ilmaisun kiehtovuus syntyy kummallakin taiteilijalla tästä ulottuvuudesta.
 
Dialogi, keskustelu, vuoropuhelu kuuluu taiteen perusolemukseen. Tästä Pentti Koivikon ja Kimmo Pyykön yhteisnäyttely on oiva esimerkki.
 
Faabeli tai kenties paremminkin fabulointi innostaa molempia taiteilijoita heidän luomistyössään. Aisopoksen ja La Fontainen jälkeläisiä siis kumpikin.
 
Pekka Paavola
duetto/t_KoivikkoPentti_09_01.jpg
» Teokset