galleriat.net
Galleria Duetto
JANNE LAINE FEATURING OUTI HEISKANEN - Grafiikkaa

23.7.2008 - 10.8.2008

MAAILMA EI OLE VALMIS

Kahden taiteilijan projekti kaivautuu syvälle

 Outi Heiskanen ja Janne Laine ovat työstäneet yhteisiä teoksia vuodesta 2003 alkaen. Vaikka Laine on jo kokenut taiteilija, on hän akateemikko Heiskaseen verrattuna yhä uransa alkutaipaleella. Kahden eri sukupolven kohtaaminen on mielenkiintoinen hyppy, joka haastaa kummankin osapuolen.

He ovat saaneet täysin erilaisen taidekoulutuksen, he ovat kasvaneet erilaisen taiteen ympäröimänä, eläneet erilaisen elämän. Voisi kuvitella, ettei yhdistävää tekijää löytyisi mitenkään. Ehkä juuri tämä tekee dialogista niin kiinnostavan.

Yhteisen projektin onnistuminen on vaatinut kummaltakin heittäytymistä. Yhteistä kuvaa luotaessa kumpikaan ei voi olla kovin mustasukkainen omastaan. Lopputulos vaatii keskustelua, mutta ennen kaikkea kokeilua. Vasta valmiin vedoksen nähtyään voivat osapuolet todeta, onko se sellainen, mitä on tavoiteltu.

Heiskanen ja Laine työskentelevät teknisesti hyvin eri tavoin. Heiskanen on tunnettu herkästä viivastaan ja kevyistä akvatintapinnoista. Laine valokuvaa aiheensa ensin. Sen jälkeen hän syövyttää kuvan kuparille ja jatkaa työstämistä laatalla.
Laineen teoksissa kuvapinta jatkuu reunasta reunaan. Heiskasella figuuri saattaa ottaa haltuunsa täysin valkoisen taustan. Kumpikin käsittelee mielellään aiheita, jotka porautuvat syvälle olennaisiin kysymyksiin maailman synnystä, kertomusten synnystä ja ihmisenä olemisesta.

Alusta asti on ollut selvää, että yhteisten teosten pitää tavoittaa jotain enemmän – pelkkä kahden visuaalisen maailman yhdistäminen ei riitä motivaatioksi tälle projektille. Jo ensimmäisistä yhteisteoksista huomaa, että on syntynyt jotain ainutlaatuista.

Heiskasen Pensastuulikansan vaeltaminen Laineen apokalyptiseen maisemaan kertoo väkevää tarinaa. Teokset rakentavat uutta maailmankuvaa pohjaten vanhoihin myytteihin sekä puhuvat vahvaa kieltä mielikuvituksen ja tarinankerronnan puolesta.
Kahden kuvantekijän muodostama jännite tekee kuviin särön, jonka ansiosta ne eivät kadota inhimillisyyttään. Teosten maailma tarjoaa meille mahdollisuuden käsitellä suhdettamme länsimaiseen maailmankuvaan. Se ei sorru mystisromanttiseen imelyyteen vaan esittää vakavana kysymyksen siitä, kuinka rationaalisia haluamme olla.


Veikko Halmetoja

duetto/t_LaineJanne_alfa.jpg
» Teokset