galleriat.net
Galleria Duetto
HINTIKKA, MATTI - KIVEN MUISTI

6.2.2008 - 2.3.2008

Opiskellessani Suomen Taideakatemian koulussa 80-luvun alussa 1980-84 innostuin kivilitografiatekniikasta,  jota olen käyttänyt pääasiallisena ilmaisuvälineenä yli kaksikymmentä vuotta.

Kivilitografiassa painolaattana oleva kalkkikiviaines on muodostunut jura-kaudella 140-170 miljoonaa vuotta sitten. Painotekniikkana litografia keksittiin 1790 luvulla, palvelemaan kehittyvän kirjapainotekniikan tarpeita. Taiteilijat ottivat kivet käyttöönsä jo 1800- luvun alkupuolella. Ajan kerrostumat ovat siis konkreettisesti läsnä kiven muistissa työskenneltäessä.

Huokoinen kalkkikivi viehättää minua luonnonmateriaalina. Ensisijaista teoksissani on tekniikan suoma materiaalisuus ja struktuuri joka syntyy kiveä työstettäessä. Teosteni alkulähde on luonnossa, maisemassa jonka voi ymmärtää joko konkreettisena tai menttaalisena. Pohjoisella ihmisellä luonnonhavainnon hahmot palautuvat alkukuviin joissa yksinkertaisetkin pinnat, muodot ja värin päällekkäisyydet aloittavat hitaan vuoropuhelun -ensin omassa tajunnassani lähestyessäni kiveä ja sitten niin toivon, katsojan sisimmässä. Käsittelen aihettani pelkistäen, pyrkien maalaukselliseen ja vaistonvaraiseen lopputulokseen.

Matti Hintikka

duetto/t_HintikkaM_01.jpg
» Teokset