galleriat.net
Galleria Duetto
ESA RIIPPA - Grafiikkaa - 60-vuotisjuhlanäyttely

16.8.2007 - 9.9.2007

Esa Riippa  (s. 22.5.1947)

Taideopinnot: Taideteollinen ammattikoulu 1967-1970
Pentti Kaskipuron, Mestari “K”:n koulun oppilas.

“Suomalaisessa kuvataiteessa Esa Riippaa on vuoden 1972 ensiesiintymisestä lähtien pidetty poikkeuksellisen lahjakkaana taidegraafikkona, jolla on erityinen kyky kiehtoa ja lumota. Graafikkona hän on yksityisfilosofi, joka muotoilee pieniä sarkastisia huomioita elämänmenosta. Hän tulkitsee yleisiä, kaikille tuttuja tuntemuksia puhuttelevalla tavalla ja uskaltautuu toisinaan jopa sentimentaaliseksi”, kirjoittaa kriitikko Dan Sundell kirjassa “Esa Riippa: Grafiikkaa” vuodelta 1997.

Nyt 10 vuotta myöhemmin taiteilijan 60-vuotisjuhlanäyttelyssä, jokainen noista sanoista saa täyttymyksensä ja todistaa totuutensa.

Taiteilija itse toteaa kesäkuun 2007 Gloria-lehdessä työstään:

“On olemassa ihmisiä, jotka kuulevat ääniä. Minä näen kuvia. Ne ovat niin voimakkaita, että haluan tuoda ne muidenkin nähtäväksi. Grafiikasta löysin keinon. En ole maalari, vaikka pidänkin maalauksellisuudesta. En ole kuvanveistäjä, vaikka pidänkin plastisuudesta. Grafiikka elää maalauksen ja kuvanveiston välissä. Sillä saa aikaan voimakkaita pintastruktuureja ja sillä on helppo kuvata muotoja. Arvostan käsityöläisyyttä. Jokaisella ihmisellä on oma jäljittelemätön käsialansa. Se näkyy, vaikka kuinka ohuen viivan tekisi. Sitä haluan vaalia.”

Esa Riipan töitä on mm. seuraavissa kokoelmissa:

Ateneumin taidemuseo, Amos Andersonin taidemuseo, Helsingin kaupungin taidemuseo, Nykytaiteen museo, Saastamoisen säätiö, Wihurin säätiö, Helsinki, Wäinö Aaltosen museo, Turku, Sara Hildénin taidemuseo, Tampere, Nasjonalgalleriet, Oslo, Albertina, Wien, Boijmans van Beuningen Museum, Rotterdam, Uffici Galleria, Firenze.

Retrospektiiviset 60-vuotisjuhlanäyttelyt Retretissä ja K.H.Renlundin museossa Kokkolassa elokuun loppuun saakka. The Lauttasaari Pressin kustantama uusi kirja taiteilijasta on myös ilmestynyt.

 

duetto/t_Riippa_e_1.jpg
» Teokset