galleriat.net
Galleria Duetto
KAARINA KAILA - Akvarelleja

25.7.2007 - 12.8.2007

Kaarina Kaila (s. 1941) asuu Helsingissä. Hän valmistui Taideteollisen oppilaitoksen graafisen taiteen osastolta 1967. Sen jälkeen seurasivat taidegrafiikan jatko-opinnot samassa laitoksessa professori Pentti Kaskipuron johdolla 1970-72.

Vapaana taiteilijana Kaarina Kailalla oli akvarelleja ensi kerran esillä Suomen Taiteilijain 76. näyttelyssä Helsingissä vuonna 1971. Ensimmäiset yksityisnäyttelyt olivat samana vuonna Varsovassa ja Helsingissä; esillä oli 30 grafiikkateosta ja 30 akvarellia.

Kaarina Kaila on osallistunut noin 50 kotimaiseen yhteisnäyttelyyn ja pitänyt noin 20 yksityisnäyttelyä. Esillä on ollut enimmäkseen akvarelleja ja lastenkirjojen kuvituksia, lisäksi piirustuksia ja grafiikkaa. Taiteilija on tehnyt lukuisia ulkomaisia opintomatkoja ja työskennellyt Ranskassa, Puolassa (Bialowiezen kansainvälinen kuvataideleiri 1973 ja 1974) ja Italiassa. Viime vuosina taiteilija on viettänyt pitkiä jaksoja maalaten ateljeessaan Venetsiassa.

Kaarina Kailan töitä on monissa kotimaisissa ja ulkomaisissa museoissa ja yksityiskokoelmissa. Näistä mainittakoon Helsingin, Lahden ja Lohjan kaupunkien kokoelmat, Kuopion taidemuseo, Mikkelin taidemuseo, Slovakian valtion kokoelmat Bratislavassa sekä Chihiro Iwasaki Art Museum Tokiossa.

Ensimmäisen lastenkirjakuvituksensa Kaarina Kaila teki Marja-Leena Mikkolan lastenromaaniin Anni Manninen 1977. Kuvitus sai Rudolf Koivu -säätiön kunniamaininnan. Tämän jälkeen hän on kuvittanut useita lastenkirjoja ja saanut töistään kotimaisia ja kansainvälisiä palkintoja sekä mm. valtion apurahoja. Tšekkoslovakiassa julkaistiin 1985 postimerkki hänen palkituista satukirjakuvituksestaan ’Pieni merenneito ja muita Andersenin satuja’. Kirjassa ’Mielikuvia – suomalaisia lastenkirjakuvittajia’ (1989) todetaan, että Kaarina Kailan töillä ”on ollut merkittävä vaikutus 80-luvun suomalaiseen lastenkirjakuvitukseen”. Kuvitusten lisäksi hän on suunnitellut myös kirjan kansia ja muita painotuotteita.

Kaarina Kaila on Suomen Taiteilijaseuran Taidemaalariliiton jäsen vuodesta 1973. Valtion lastenkulttuurijaoston asiantuntijajäsenenä hän toimi 1987-1991 ja Suomen Nuortenkirjaneuvoston juryn jäsenenä 1992-1994. Kaarina Kailalle myönnettiin Suomen valtion taiteilijaeläke vuonna 2005. 

 

duetto/t_Kaila_silkkitiella.jpg
» Teokset