AIRI SALOSMAA                på svenska
PILVILINNOJA
10.4. - 6.5.2001

Työni kumpuavat kauneuden, hyvyyden ja valon kaipuusta; ikävästä jonnekin raskaan materian tuolle puolen. Taivas pilvineen ja tähtineen, sateenkaaren ihme, vesi heijastuksineen, versoava kasvu ja kukkien herkkä voima edustavat minulle rakkauden maailmaa, jonne pakenen maan tummanpuhuvia sävyjä: synkkyyttä, julmuutta, ahneutta, epäoikeudenmukaisuutta.

Erilaiset materiaalit, niiden yhdistelmät ja vastakohdat ovat aina kiehtoneet minua: marmorin lempeä, vaalea kosketus, lasin pinnalla leikkivä valo, kullan ja hopean kimallus sekä näiden vastapainona kylmä, kova graniitti, vuolukiven pehmeä tummuus ja hiekan karhea pinta. On jännittävää kokeilla, miten eri materiaalit ovat vuoropuhelussa keskenään ja miten yllättävätkin yhdistelmät voivat kannustaa ja täydentää toisiaan ja selkeyttää työn ideaa.

Taivaan elementeistä tähdet ja sateenkaari ovat melkein aina olleet tärkeällä sijalla töissäni. Tähtien loputon kauneus suhteuttaa ihmisen toiminnan ja sateenkaari suuren yhteyden ihmeenä tuo lohdutusta. Pilvet sen sijaan ovat vasta viime vuosina saaneet yhä suuremman roolin tuotannossani. Ne ovat minulle olentoja: usein valkeita, tyllinkeveitä enkeleitä, toisinaan lapsenpyöreitä, vaaleanpunaisia pikkuihmisiä ja joskus tummia, uhkaavia hirviöitä. Hieman itsekin hämmästyin, kun nimenomaan kivi painavana ja raskaana aineena osoittautui mielestäni hyväksi pilvimateriaaliksi. On kiehtovaa nähdä, kuinka muodottomasta marmori- tai vuolukivikappaleesta pikkuhiljaa kuoriutuu selkeälinjainen pilvihahmo. Graniittipilvi odottaa vielä tulemistaan.

"Pilvilinnoja" -näyttelyni kertoo maailmasta henkisenä tilana: hyvän ja pahan ristiriidasta, kaipuusta ja unelmista, rakkauden voimasta. Ympäröivä maailma, jossa rahan valta, itsekkyys, väkivalta, sodat ja luonnonmullistukset ovat arkipäivää, maailma, jossa pahuus palkitaan ja hyvyydestä rangaistaan, saa minut kuitenkin usein epäilemään, että unelma oikeudenmukaisuudesta ja kaiken kattavasta rakkaudesta, josta työni kertovat, on todellakin vain "pilvilinna". Kuvani ovat kuitenkin olemassa - ehkä niiden herättämät ajatuksetkin.

19.3.2001 Airi Salosmaa