CV
TEOKSET

PIRJO NIIRANEN & DIETER BEGEMANN
maalauksia ja veistoksia
3.5. - 28.5.2000

Pirjo Niiranen on syntynyt 1950 Varkaudessa ja asunut vuodesta 1970 Saksassa. Hänen teoksissaan näkyy voimakas läheisyys luontoon, erityisesti suomalaiseen. Erikoinen luonnon tunnelma, missä horisontit katoavat ja sulautuvat jäsentymättömiin väriskaaloihin, näkyy taiteilijan töissä maantieteellisen ja ajallisen välimatkan takia selvemmin.

Melkein yksivärisestä taustasta erottuu ikiaikaisia merkkejä. Jännitettä syntyy yksinkertaisen muodon ja vertauskuvallisen merkityksen sekä piirroksellisen selvyyden ja hienostuneen värityksen välille.

Pirjo Niirasen maalauksissa on musikaalisuutta. Optiset rytmit ja eri aistien yhteiset kokemukset vaikuttavat hänen teostensa väreihin, muotoihin ja niiden nimiin. Hän käyttää tekniikaa, jossa hän maalaa ohuesti värikerroksen toisensa päälle ja raapii linjoja ja muotoja esiin kerrosten alta. Kuvissa näkyy näin monia työvaiheita, jotka tulevat esiin tietyssä valaistuksessa.


Dieter Begemann on syntynyt 1954. Hän käyttää veistoksissaan kahta materiaalia: terästä ja paperia. Teräksisen rungon päälle jännittyy paperi, joka on käsitelty liimalla ja väripigmenteillä. Syntyy vuoropuhelu pysyvän teräksen ja ei-pysyvänä pidetyn paperin välille. Jännitetty, osittain läpinäkyvä paperi antaa teoksille voimaa ja kertoo materiaalien muuntuvuudesta.

Tekniikan muotokieli vaikuttaa Dieter Begemannin teoksiin. Niissä näkyy koneiden voimaa mutta myös niiden hajoamista. Ne kertovat lisäksi kohteiden loogisuudesta mutta myös niiden järjenvastaisuudesta, mikä tulee esiin osin leikkimielisesti, osin tarkan harkitusti.