TEOKSET

ANTTI LAMPISUO
Studiolasia
7.2. - 25.2.2001

Kuvataiteilija on määre, joka ensisijaisesti liitetään Antti Lampisuohon. Onhan hän luonut merkittävän ja tunnetun uran taidemaalarina. Hänen taiteelliseen tuotantoonsa on kuitenkin vuosien varrella kuulunut paljon muutakin: huonekaluja, lyijylasi-ikkunoita, koruja ja jopa ravintolan sisustuksen suunnittelu 60-luvulla.

Tätä taustaa vasten ei ollutkaan suuri yllätys, kun Antti Lampisuo 1990-luvun puolessa välissä ryhtyi tekemään taidelasia. Ajatus oli jo pitempään itänyt hänen mielessään. Tavoitteenaan taiteilija piti täysin uuden luomista: “En halua kopioida ketään tietoisesti enkä tietämättäni”.

Tulosta alkoi syntyä pian. Ensin tapahtuivat välttämättömät kokeilut lasipuhaltajamestari Risto Sipilän kanssa. Näiden käytännön kokeiden seurauksena Antti Lampisuon näkemykset ja ajatukset kirkastuivat. Edessä oli seuraava askel – yhteys Nuutajärven lasitehtaaseen, josta löytyivät myös lasinpuhaltajamestarit Unto Suominen ja Timo Niekka.  

Ensimmäisen kerran Antti Lampisuon taidelasi oli näytteillä Turussa 1996. Suomalainen taidelasin asiantuntija Markku O. Lehtinen kirjoitti näyttelystä:

…….”On mielenkiintoista seurata, miten Antti Lampisuo lasitaiteilijana kehittyy. Hänet tuntien en usko tämän jäävän vain ainutkertaiseksi kokeiluksi. Lasi on materiaalina erittäin vaikea ja haastava, mutta juuri siksi myös niin kiehtova. Lasi asettaa tekijälleen aivan omanlaisensa vaatimukset niin teknologian kuin muotoilun ja valmistamisenkin suhteen. Koska materiaali on Antille täysin uusi, on hänen ollut mahdollista löytää siitä vielä uusia ulottuvuuksia ilman aiemman tekemisen rasitetta. Hän on lähtenyt liikkeelle täysin puhtaalta pöydältä ja luonut tuoreen ja persoonallisen ilmeen taidelasin suunnitteluun. Toiveikkaana jään odottamaan, mitä lasitaiteilija Antti Lampisuo puhaltajamestareineen seuraavaksi tuo nähtäväksemme”.  

Tämä toive toteutuu Hagelstamin galleriassa 7.2. avattavassa näyttelyssä, jossa on esillä Antti Lampisuon uusinta studiolasia.