IA FALCK
21.3.-8.4.2001

- Olen koulutukseltani käyttögraafikko. Työskentelin vapaana yrittäjänä tehden tilauksesta kuvituksia ja piirrosfilmejä. Ajan mittaan turhauduin siihen, että en saanut toteuttaa omaa kuvamaailmaani. Niinpä vuonna 1975 päätin ryhtyä vapaaksi taiteilijaksi. 

- Aina ensimmäisestä näyttelystäni (1979) asti katsoja löytää samat hahmot: Aatamin ja Eevan, pedon, linnun ja kalan sekä yhden jos toisen primitiivisen organismin. Esimerkiksi lintu toimii joskus kuvan subjektina, alter egona, toisinaan vain merkkinä tai signaalina.

- Kuvat syntyvät yhtäkkiä, oivalluksesta. Mutta niiden toteutus vie aikaa, kymmeniä hylättyjä variaatioita, teknisesti epätyydyttäviä, kunnes se oikea, itsestään selvä versio syntyy. Kuvan sisältöä pohdin sen valmistuttua. Niinhän on myös unien laita: Ne syntyvät salamana ja sisältävät osittain teräväpiirteisiä yksityiskohtia, mutta ovat toisaalta myllerrystä hämärine otuksineen ja vempaimineen. Herättyään, niitä miettiessään, löytää ehkä viitteen johonkin tärkeään, mutta niiden arvoituksellisuus säilyy. Unista on sanottu, että niillä on kätketty viesti, samaa voisi sanoa minun kuvistani. Tämä tapani toteuttaa on kuin ottelu olemassaolon kanssa. Taustalla on myös kuvitelma tarkkailijasta, jonka haluaisin herättää ja lumota.

- Joskus syvä epävarmuus on saanut otteen minusta. Onko tekemiseni mielekästä? Nykyäänhän meidät hukutetaan hienoihin painotuotteisiin, kuvia on yltäkylläisyyteen asti ympärillämme. Muutaman epäröintivuoden ajan piirsin luontoaiheita, selkeitä ja helpompia ymmärtää. Mutta tämä itsepetos ei onnistunut, kuvani pyrkivät esille muistutuksena ihmisen irrationaalisesta ja mystisestä puolesta. Eiköhän suuri osa kuvataiteilijoista ole suuntautunut samoin. Mutta tarvitaan erilaisia kuvia ja niiden tekemiseen monia eri tapoja, kuten musiikissa ja runoudessa, jotka ovat samansuuntaisia polkuja.

- Primitiivinen taide on myös ollut innoittajanani. Mutta enemmän kuin mikään muu, todellisuus on antanut ne ratkaisevat impulssit: kasvoja eri valaistuksissa, mustaa multaa, sumua paljaalla maalla, veden kimallusta ja linnun huutoja.

I. F.