HANNA VARIS
grafiikkaa
30.10.-24.11.2002


Hanna Varis tutkii uudessa näyttelyssään maisemia ja tiloja, latautumispaikkoja, joista voi ammentaa virtaa arjen patteristoon. Aamuauringon valo kuusimetsässä sekä kuun kimmellys jääriitteessä ovat kuvauksen arvoisia, samoin puun "olemus sinänsä" kuin haltijana katsojalleen.

Näyttelyn teemat esiintyvät rinnakkain ja limittäin, teokset muodostavat omia kokonaisuuksiaan, "kantasolulinjoja", yhteisen nimittäjän mukaan.

KAARET-teemassa unennäkijä metsässä etsii vastausta kivikaaren alta, unessa on lento toisella planeetalla tunnelikaaren ali tai ihmeellinen valo kaarisillan alla ensilumen leijuessa.

Variksen kuvissa puut kertovat juurtumisestaan arjen arvoitukseen. Linnunratapuu ja revontulet edustavat yhteyttä ajatuksen voimaan, kun taas sudenkorennot ja perhoset kuvaavat ihmissuhteiden herkkyyttä.
Variksen maaluksissa usein toistuva elementti, vesi, symboloi tunnemaailmaa sekä kaiken olemassaolon perustaa. Venetsia, veden kaupunki, yksi näyttelyn teemoista, on sitä puhtaimmillaan, myös edustaessaan kulttuurin estetiikkaa.

Nykyään etsitään uuden esittämistä vaihtamalla tekniikoita ja etsimällä ennalta näkemättömiä ilmaisumenetelmiä. Hanna Varis luottaa perinteisen maalauksen ja taidegrafiikan kantavuuteen ja pyrkii kauneuteen, tinkimättä korkeatasoisesta toteutuksesta. Hän toivoo maailmojensa synnyttävän katsojassa mielleyhtymiä uusien, ehkä ylimaallistenkin, ajatuskaarien rakennusaineiksi.

Hanna Varis, synt. 1959 on aktiivinen ja omaperäinen kuvataiteilija, joka on valmistunut myös taiteen maisteriksi Taikista 1986. Hän asuu Turussa, ja on ehtinyt pitää jo 43 yksityisnäyttelyä v:sta 1983, Yhteis- ja ryhmänäyttelyitä ulkomailla on yli 20 ja Suomessa yli 50. Hänen teoksiaan on hankittu Kiasmaan, Eduskuntaan ja Valtiolle, Amos Andersonin, Aineen, Kajaanin ja Mikkelin Taidemuseoihin, Wäinö Aaltosen museoon ja moniin muihin kokoelmiin.