PETRI ALA-MAUNUS
Maalauksia
6.8. - 31.8.2003


Petri Ala-Maunus on maalannut pelkästään auringon laskuja jo usean vuoden ajan. Tämä taitava taivaanrannanmaalari nauttii kuitenkin edelleen aidosti kohteensa maalaamisesta ja ehkä juuri siksi löytääkin aiheeseensa aina uusia tuoreita näkökulmia ja yhteyksiä, sekä lämmintä huumoria usein banaaliksikin koetun aiheen käsittelyssä.

Tämänkertaisen näyttelyn nimi on "yhteyksiä" joka viittaa neljään eri kokonaisuuteen jotka kaikki on tehty yhteistyössä toisen taiteilijan kanssa joko tieten tai toisen osapuolen tietämättä. Suurin osa teoksista on hankittu kirpputoreilta ja tekemällä näihin teoksiin oman auringonlaskunsa taiteilija on antanut teoksille uuden elämän ja mitä todennäköisimmin pelastanut ne joutumasta unohduksiin tai peräti kaatopaikalle pidentäen näin teoksen elämänkaarta. Näissä teoksissa yhdistyvät kahden peruslähtökohdiltaan täysin erilaisen maalarin teokset jännittävällä tavalla. Petri Ala-Maunus on kokenut tämän yhteyden tuntemattomaan henkilöön mielenkiintoisena. Kuka hän oli ja mikä sai hänet tarttumaan siveltimeen? Löytääkö joku joskus minun teokseni kirpputorin alennuspöydältä?

Näissä neljässä sarjassa yhdistyy lähes koko taiteen kirjo samaan näyttelyyn. Kirpputoritauluissa harrastelijamaisuus ja ikään kuin kaiken alku, "Absinttirallaa" -sarjassa puhdas kaupallisuus, vanhan mestarin halpa hyödyntäminen, "Punainen tupa ja perunamaa" -sarjassa tulevat taiteilijat ja lopuksi "Anton Brink" -sarjassa jo valmis taiteilija.

Taiteilijan ensimmäisen kokonaisuuden "Yhteys Suomi-Ranska" vuoropuhelu käydään Suomesta ja Ranskasta kirpputoreilta ostettujen teosten kanssa. Mielenkiinnon herättää kansallisesti tärkeiksi koetut aihevalinnat. Toinen kokonaisuus on nimeltään "Absinttirallaa" ja koostuu Van Gogh kopioihin lisätyistä psykedeelisistä taivaanrannoista, jotka muuttavat teosten tunnelman aivan toiseksi. "Yhteys"( Punainen tupa ja perunamaa) on kokonaisuus, jossa taideopiskelijat ovat tilaustyönä maalanneet Ala-Maunukselle hänen lapsuudenmaisemansa mielikuvien perusteella täysin vapaasti.

Neljännessä sarjassa "Yhteys Anton Brink" luodaan yhteys maapallon pohjoisimman ja eteläisimmän maan välille. Petri Ala-Maunus on lähettänyt maalamansa auringonlaskut Etelä-Afrikkalaiselle taiteilijalle Anton Brinkille, joka puolestaan on lisännyt niihin oman maisemansa. Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja Pirkanmaan taidetoimikunta. Tervetuloa tutustumaan Petri Ala-Maunuksen (synt. 1970) taiteeseen. Hän vietti viime vuoden Ranskassa ja asuu ja työskentelee taas Tampereella. Avajaiset 6.8. klo 17-19.